Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стійкість до стресів війни? Яким буде курс долара через два місяці

Фінансовий аналітик уточнив, які чинники впливатимуть на коливання курсу долара

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в березні та квітні 2023 року

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коливання на валютному ринку протягом березня та квітня вкрай малоймовірні. Курс готівкового долара, як і раніше, перебуватиме в районі 40 гривень.

Про це розповів директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко в коментарі OBOZREVATEL.

Які фактори впливатимуть на коливання курсу

За словами фінансового експерта, на певну зміну курсу іноземної валюти весною впливатимуть наступні чинники:

  • помірний рівень інфляції - на думку фахівця, "з початку місяця рівень інфляції сукупно може становити трохи більше 1,3-1,8%";
  • Дієвий "алгоритм" макрофінансової допомоги від іноземних партнерів у розмірі до 4 млрд доларів на місяць, адже це "вкрай важливе джерело для виконання держбюджету у воєнний час";
  • утримання Нацбанком облікової ставки на рівні 25%, постійного офіційного курсу, також балансу між попитом та пропозицією на готівкову валюту за рахунок впровадження конвертаційних депозитних програм.

"З початку 2023 року в Україні створено більш-менш оптимальні економічні умови як для воєнного стану – для збереження стабільності та прогнозованості валютного ринку на час. Крім того, у лютому було сформовано прийнятний в умовах війни "курсовий кордон" на найближчі 1,5-2 місяці: курс готівкового долара перебуватиме в межах 39,5-41 грн/долар (коливання не будуть критичними)", – пояснив експерт.

Крім того, на думку Германа Марченка, на курс весною буде опосередковано тиснути війна. Проте, валютний ринок вже напрацював певну стійкість до стресів, зумовлених війною. У зв'язку з чим за всіма ознаками, у березні "курсові межі готівкового долара будуть постійними – 39,5-41 грн".

Що впливає на стабільність курсу долара

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко зазначив, що на зміцнення гривні у лютому вплинула низька інфляція та великий обсяг отриманої макрофінансової допомоги від західних партнерів.

А також існують й інші фактори, які мають взаємовплив та створюють певну систему стабільності й прогнозованості на валютному ринку. А саме:

  • економічно обґрунтовані кроки НБУ зі збереження облікової ставки, стабільного офіційного курсу валют;
  • впровадження конвертаційних "заохочень", що задовольняють наявний попит на валюту, а саме спеціальні депозитні програми, завдяки яким можна придбати іноземну валюту за більш вигідним курсом;
  • системне отримання валюти шляхом імпорту сільгосппродукції;
  • психологічна стійкість соціуму до викликів війни, безумовна віра у ЗСУ та перемогу України.

Що буде з курсом долара у березні – ще один прогноз

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що на валютному ринку якихось великих змін у березні не очікується. За його словами, ситуація буде досить контрольованою.

Однак він додав, що навесні коридор коливання курсу може становити від 39 до 44 гривень, адже у березні аграрії будуть завозити валюту, а інші компанії фінансуватимуть весняні польові роботи.

Раніше ми розповідали, що відбувається з валютою в обмінниках 2 березня. Також сайт Pro Гроші писав, війна впливає на валютний ринок. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.