Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Черги за валютою розтягнуться на кілометри: який курс долара в банках України

В банківських установах України значно понизилися курси долара та євро, порівняно з попереднім тижнем

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Який курс валют в банках 3 березня

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

3 березня банки змінили показники курсів американської та європейської валют, причому українці приємно здивуються, дізнавшись про зміцнення гривні, порівнюючи з показниками минулого тижня.

Дані наводить моніторинговий портал Мінфін.

Курс долара

Станом на 14:20 середні значення купівлі/продажу долара наступні:

  • купівля – 38,50 грн/дол.;
  • продаж – 39,25 грн/дол.

Різниця в показниках становить 0,665 грн, причому банки стабільно знижують значення, хоч і на кілька копійок. Цікава ситуація склалася в ПриватБанку та Ощадбанку: 3 березня вони встановили однаковий курс купівлі – 38,40 грн/дол., що дуже рідко трапляється. Зазвичай вигідніше продати долар у ПриватБанку, купити – в Ощадбанку. Тепер же зекономити можна лише в другій фінустанові, купивши валюту дешевше – по 39,70 грн/дол., оскільки ПриватБанк продає по курсу 38,90 грн/дол.

Курс євро

Європейську валюту банки в Україні продають та купують за такими курсами:

  • купівля – 40,50 грн/євро;
  • продаж – 41,35 грн/євро.

За один тиждень зміни становлять -0,737 грн/євро. ПриватБанк купує валюту по 40 грн/євро, продає клієнтам – по 41 грн/євро. Різниця лише у гривню, тоді як в Ощадбанку – 1,7 грн/євро: купівля – 39,90/євро, продаж – 41,60 /євро.

Позитивні зрушення на валютному ринку

Перші два місяці 2023 року значно сколихнули стабільність долара та євро, адже курси обох валют впали майже до рівня середини минулого року. Один лише долар на готівковому ринку втратив 1,7 гривні. Звісно, запорукою цього стали макро- та мікроекономічні фактори, плюс геополітична ситуація у світі.

Перше, що дало поштовх до змін – стабільна фінансова підтримка міжнародних партнерів. Завдяки надходженням до бюджету вдалося втримати міцність гривні та забезпечувати ринок фізичними банкнотами, попри серйозні перешкоди. Відомо, що тільки за січень та лютий Україна отримала від партнерів 4,2 мільярда доларів.

По-друге, зросла інвестиційна привабливість гривні завдяки оптимальним вимогам НБУ для банків збільшити обов'язкові резерви під вклади до запитання та на поточні рахунки. По-третє, українські аграрії спричиняють потребу постійно фінансувати посівну кампанію, що підвищує обсяги продажу валюти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким буде курс долара через два місяці. Також ми повідомляли, що курс долара повернувся в минуле, та розповідали, як валюта знову привернула увагу українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.