Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара повернувся в минуле: як валюта знову привернула увагу українців

Експерти стверджують, що з курсом гривні у березні якихось великих проблем очікувати не варто

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На курс валют вплинуло чимало показників

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс валют в Україні й надалі продовжує змінювати свої показники. Лише за два місяці 2023 року долар на українському готівковому ринку втратив 1,7 гривні й знизився до рівня середини 2022 року.

Про це пише Бізнес Цензор.

Є кілька важливих факторів які до цього призвели.

Стабільна фінансова підтримка від партнерів

Від початку 2023 року міжнародні партнери вже надали Україні 4,2 мільярда доларів.

Наприклад, у січні Єврокомісія виплатила перший транш Україні у розмірі в 3 мільярдів євро із пакета макрофінансової допомоги на 18 мільярдів євро. Напередодні наша країна отримала 1,25 мільярда доларів із нещодавно оголошеного США пакету допомоги.

За підрахунками Мінфіну, дефіцит держбюджету цього року очікується на рівні 38 мільярдів доларів. Однак його можна закрити коштом міжнародних партнерів.

Через значні обсяги допомоги міжнародні валютні резерви НБУ зросли майже на 2 мільярди доларів. На початку лютого 2023 року вони становили 29,9 мільярда доларів

Зростання привабливості інвестицій у гривні

Другим фактором для зміцнення курсу гривні стали вимоги НБУ. Банки мали збільшити обов'язкові резерви під вклади до запитання та поточні рахунки.

На 1 лютого 2023 року фізичні особи тримали на банківських рахунках у гривні та іноземній валюті 923 мільярдів гривень.

Обов’язкові резерви – це частка грошей, яку банк зобов'язаний "заморозити" з вкладів або поточних рахунків на рахунках НБУ. Ці гроші не приносять дохід, адже банки не можуть їх вкладати в депозитні сертифікати НБУ, чи видати як кредити.

Саме тому банк зацікавлений зменшувати залишки на поточних рахунках клієнтів та спрямовувати ці гроші на строкові вклади, збільшуючи відсотки за ними.

Під строкові депозити банки не повинні формувати обов'язкові резерви. Деякі банки уже пропонують своїм клієнтам перемістити гривню та валюту з поточних рахунків на короткі строкові депозити.

Перехід грошей з поточних рахунків на строкові депозити відповідно зменшує тиск на валютний ринок.

Посівна кампанія

У березні тенденція зі зміцнення гривні також збережеться. Все завдяки аграріям. Адже вони збільшать обсяги продажу валюти для фінансування посівної кампанії.

Курс долара знову вражатиме стабільністю?

Раніше ми вже розповідали про те, що з курсом гривні у березні якихось великих проблем очікувати не варто. Він є похідним від міжнародної фінансової допомоги.

Курс досить рухливий. Але в березні ще й аграрії будуть завозити валюту. Будуть фінансувати весняні польові роботи. Тому коридор коливання курсу може бути від 39 до 44 гривень, – говорить експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

Буде досить прогнозована ситуація. Детальніше ви можете прочитати тут.

Також ми писали, що впливатиме на курс долара протягом першого місяця весни. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.