Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар по 36,6. Чому українці не купують валюту за офіційним курсом

Експерти прогнозують, що попит на безготівкову валюту найближчим часом не збільшиться

Колаж: Pro Гроші

Долар за курсом НБУ не поспішають купувати

Колаж: Pro Гроші

Нацбанк дозволив купувати американську валюту за офіційним курсом 36,57 гривень за долар, однак українці не поспішають використовувати цю можливість.

Про таке заявив директор ЦЕС Гліб Вишлінський.

Вже тиждень українці можуть купувати долар за офіційним курсом. Однак для цього є важлива умова – валюту обов'язково потрібно покласти на депозит, а після закінчення його терміну знову поміняти на гривні.

Експерт вважає, що попит на таку валюту буде невеликим. Він пояснює це тим, що під час війни багато хто купує саме готівкову валюту для захисту від ризиків війни, а не просто, щоб зберегти заощадження від знецінення. До того ж, віртуальність грошей відлякуватиме.

"У людей буде вибір: або реальний долар у руках, який можна купити за ринковим курсом. Або такий собі віртуальний матрац, під який можна покласти віртуальні долари за вигіднішим курсом, але в підсумку за них все одно отримаєш гривню", – зазначив Вишлінський.

Яким буде курс долара в Україні

Дослідження компанії Info Sapiens показало, що очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців погіршилися. Девальвації очікує й бізнес: серпневе опитування НБУ серед понад 600 компаній показало, що бізнес очікує протягом подальших 12 місяців здорожчання американської валюти до 41,93 грн за долар.

Урядовий макропрогноз каже, що на кінець 2023 року курс може сягнути 50 грн за долар, а середньорічне значення буде на рівні 42 грн за долар. Консенсус-прогноз курсу долара від опитаних Forbes аналітиків інвесткомпаній – 45 грн за долар на кінець 2023 року.

Такі прогнози виглядають все більш реальними, враховуючи рішення депутатів збільшити видатки держбюджету цього року на 387 млрд гривень. Джерелом покриття цього додаткового дефіциту визначені внутрішні запозичення, у тому числі через купівлю ОВДП Нацбанком.

Чи варто зберігати заощадження у доларах

Керуючий локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко переконаний, що рекомендація купувати долар досить раціональна.

Найбільш дешева опція купівлі валюти – у банках, але з цим українців суттєво обмежує НБУ. Через воєнний стан банкам заборонили реалізувати готівкову валюту. Проте згодом обмеження дещо ослабли – зараз банки вже можуть продавати надлишок валюти з каси.

Водночас, купити валюту онлайн можна лише за умови відкриття трьохмісячного депозиту сумою не більше 100 000 грн в еквіваленті (на місяць) без права дострокового розірвання. У банківських додатках курс складає близько 37,5–38 грн за долар.

Раніше ми писали про те, що впливатиме на курс долара зовсім скоро. Також ми розповідали, як змінились депозитні вклади в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.