Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банкнота року – чиї гроші визнали найкрасивішими у 2023-му (фото)

Серед лауреатів конкурсу – гроші з Північної Ірландії та Шотландії, які поділили друге місце

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Філіппінські 1 000 песо визнали банкнотою року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Міжнародне Банкнотне товариство періодично проводить конкурс на найкрасивішу банкноту. Українські гроші номіналом 100 і 200 гривень також раніше брали участь у так званій "гонці", але не вигравали. У 2023 році перемогли філіппінські 1000 песо.

Про це повідомили в UAFIC.

Оновлені гроші змінилися лише з одного боку, тепер там зображено філіппінського орла, який перебуває під загрозою зникнення, і національну квітку сампагіту, що несе послання чистоти й відданості. На звороті 1 000 песо можна побачити природний парк рифів Туббатаха, карту Філіппін і перлину Південного моря.

Втім у попередньому випуску на лицьовому боці грошей була нащадки трьох героїв Другої світової війни. Змінений дизайн, попри міжнародне визнання і перемогу в конкурсі, викликав суперечливі відгуки на Філіппінах. Через супротив центральний банк країни вирішив одночасно друкувати обидва різновиди купюри.

Друге місце поділили Північна Ірландія та Шотландія. З їхнього боку претендентами на перемогу були 50 фунтів і 100 фунтів відповідно. На банкноті Північної Ірландії зображено флору, фауну і робітників, а на купюрі Шотландії – сера Вальтера Скотта і доктора Флору Мюррей.

 | Фото: Bank of Scotland
 | Фото: Bank of Scotland

Банкнота номіналом 100 фунтів (Шотландія)

Фото: Bank of Scotland

Банкнота номіналом 100 фунтів (Шотландія)

Фото: Bank of Scotland

Нова пам’ятна українська купюра

Національний банк Україні випустив банкноту номіналом 20 гривень, яка має унікальний дизайн. Її присвятили боротьбі народу проти російських окупантів, визволенню та незалежності, стійкості та мужності духу наших громадян. Вона носить назву "Пам'ятаємо! Не пробачимо!" та ввелася в обіг з 23 лютого поточного року.

Дизайн грошей не схожий з традиційним, оскільки містить яскравий і виразний зовнішній вигляд, виконаний у вертикальному форматі. На купюрі міститься:

  • світлина фотографа Олексія Смірнова, на якій троє військових встановлюють Державний Прапор України на тлі прапорів держав, що підтримують нас;
  • стилізована композиція зі зв’язаними руками за спиною;
  • стилізовані крила з полум’я свічок;
  • абриси зруйнованих будівель;
  • постать зі слідом від кулі у вигляді маку;
  • кольорова композиція з калиною і протитанковим їжаком.

Над створенням дизайн працював заслужений художник України Володимир Таран. Відомо, що тираж банкнот обмежений – всього 300 тисяч екземплярів. Придбати можна в онлайн-магазині нумізматичної продукції НБУ та банках-дистриб’юторах.

Українська пам'ятна купюра 20 гривень

Українська пам'ятна купюра 20 гривень

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям відмовляють в обміні валют і розповідав, які банкноти категорично не приймуть банки та обмінники. Також ми повідомляли, що в банках з’явились пошкоджені купюри.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.