Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Продати 500 грн – отримати 25 000 грн: яку особливість купюри оцінюють так дорого

Не лише колекційні українські монети можна продати за великі гроші, цінуються також унікальні банкноти

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Унікальні 500 грн, які продають на аукціоні

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть знайти в гаманці незвичні купюри та продати їх поціновувачам унікальних грошей. Йдеться не про монети, за якими полюють нумізмати, а про паперові банкноти різного номіналу.

Одну таку виставили на аукціоні Violity.

Власник купюри пропонує користувачам сайту придбати 500 грн 2015 року випуску з цікавим номером – ХВ 6666666. Початкова ціна, яку забажав українець, вражає – 25 000 грн (близько 700 доларів). Причому вартість не є фіксованою, тобто учасники аукціону можуть змагатися за лот, підвищуючи ставки. Завершення заплановано на 22 лютого.

Як зауважив продавець, банкнота має ідеальний зовнішній вигляд, ніколи не реставрувалася. Дефекти, судячи з фото, відсутні. Втім можна помітити незначну лінію згину, що свідчить про перебування в обігу. Зазначимо, що купюри з рідкісними номерами можуть коштувати дорожче 700 доларів. Дехто ставить початкову вартість 1000 доларів і більше, очікуючи, поки поціновувачі особливих грошей звернуть увагу на лот.

Які гроші цікавлять колекціонерів

На аукціонах часом трапляються незвичні лоти. Наприклад, паперова гривня 2014 року випуску, яку виставили на продаж за 10 000 грн. Справа також в красивому номері, який одночасно є колекційним – УУ 1111111. Банкноту також не реставрували, прихованих дефектів на поверхні не виявлено.

Ще одна українська паперова купюра коштує 10 000 грн, але цього разу номінал 20 грн. Якщо в попередніх випадках гроші були нового зразка, то власник цього лоту пропонує колекціонерам старий екземпляр. Рік друку – 1992, плюс банкнота має особливий вид браку – зворотний бік надрукований під кутом 180 градусів до лицьового.

Звісно, більше всього на аукціонах можна знайти монет різного номіналу, різновиду, року виготовлення тощо. За тисячу доларів, тобто 40 000 грн, українець продавав 1 копійку 2010 року випуску. Її особливість – в дефекті, а саме матеріалі. Монету створили зі срібла замість стандартної нержавіючої сталі, що додало їй цінності в очах нумізматів.

Також дорого оцінюють монети такого ж номіналу 1994 року випуску через пробний невеликий тираж. Їх досі не випускали в обіг, тож знайти екземпляри десь, окрім аукціонів, неможливо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці не можуть обміняти долари в банках та обмінниках, та розповідали, які купюри не приймають. Також ми повідомляли, що Нацбанк назвав найпопулярніші банкноти серед українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.