Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банківська таємниця не під замком: які підстави для розкриття можуть з’явитися

Зміни в законі допоможуть регулювати стягнення на користь держави активів осіб під санкціями

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Банківську таємницю розкриватимуть в більшій кількості випадків

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію, розроблену Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, щодо розширення переліку підстав для фінустанов розкрити банківську таємницю.

Про це йдеться на сайті Мінреінтеграції.

Ініціатива передбачає внесення змін у закон "Про банки і банківську діяльність". Невдовзі її винесуть на розгляд у Верховну Раді. Відповідно до пропозиції у документ внесуть випадки, що стосуються санкцій, стягнення конфіскованих активів, встановлення опіки над майном зниклих безвісти тощо.

У разі позитивного рішення парламенту в законі можуть з’явитися зміни в частині розкриття банківської таємниці, а саме:

  • міністерство юстиції зможе подавати запити в банки, якщо інформація стосується майна і коштів політичних партій, заборонених судом, чи підсанкційних осіб, та у випадку розгляду справ щодо захисту інтересів України;
  • нотаріуси матимуть право на отримання даних, якщо буде потреба встановити опіку над фізичним майном особи, визнаної зниклою безвісти.

Подібні нововведення стануть у нагоді при розгляді справ, що перебувають в закордонній юрисдикції, щодо компенсації шкоди, завданої військовою агресією Росії. Плюс активи осіб під санкціями та деяких політичних партій можна буде отримати у державну власність, адже саме банківські установи володіють інформацією про рахунки, індивідуальні банківські сейфи та ін.

Що стосується другого випадку, його передбачили для можливості передавання активів, які зникла особа зберігала в банку, на користь членів її родини, аби вони могли користуватися коштами для забезпечення соціально-побутових та інших потреб.

Пом’якшення від НБУ

21 квітня Національний банку України повідомив про розширення деяких можливостей для фінансових установ, аби вдалося зміцнити позитивні тенденції у готівковому сегменті валютного ринку. По-перше, зміни стосуються продажу готівкової іноземної валюти населенню.

"При розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти у населення, починаючи з 13 квітня 2022 року", – уточнила пресслужба НБУ.

Також е-резиденти зможуть відправляти кошти на власні закордонні рахунки в іноземній валюті, якщо ці гроші надійшли на рахунок українського банку від нерезидентів. Але дозвіл набере чинності тільки після повноцінної покриття податкового зобов’язання. Передбачається, що ці два нововведення допоможуть збільшити надходження до державного бюджету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як українцям поповнити банківську картку з мобільного рахунку. Також ми повідомляли, в яких випадках банк може заблокувати картку клієнта.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.