Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки збільшують ставки за певними гривневими депозитами – що відбувається

Експерт пояснив, чим обумовлене зростання максимальної відсоткової ставки за гривневими депозитами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні підвищили ставки за короткостроковими гривневими депозитами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні зросли максимальні ставки за короткостроковими гривневими депозитами до 20-21%. Також близько 25% комерційних банків збільшили ставки за такими депозитами з терміном розміщення до 12 місяців в середньому до 17-18%.

Про це сайту Pro Гроші розповів Дмитро Замотаєв, директор департаменту роздрібного бізнесу "Глобус Банку".

З чим пов'язане зростання відсотків за гривневими депозитами?

Дмитро Замотаєв зазначив, що з травня 2023 року відсотки за 9-місячними та річними гривневими депозитами збільшилися в середньому на 1,0-1,5%. На це вплинуло послідовне впровадження політики НБУ зі зв’язування "гарячих" коштів, які знаходяться на поточних рахунках клієнтів, та стимулювання банків до залучення більших обсягів коштів на депозитні рахунки від 3 місяців і більше.

Насправді підвищення банками відсоткових ставок за гривневими депозитами дещо популяризує гривню як надійну валюту для збереження та примноження статків.

Для українців зараз вкрай важливим є відчуття "тилової" стабільності та прогнозованості, що виявляється насамперед у зростанні довіри до гривні та поступової переорієнтації громадян на гривню, як найбільш надійну та стабільну валюту для збереження й примноження наявних коштів, – каже експерт.

Що передбачає таке нововведення?

Таким чином НБУ заохочує банки розвивати депозитні програми терміном від 3 місяців, мінімізувавши частку "коротких" депозитів, оскільки зараз частка коштів до запитання в банківській системі складає 65%.

За словами експерта, за перші 5 місяців 2023 року середній розмір гривневих депозитів терміном на 6-9 місяців становив 131 000 гривень, а терміном на 9-12 місяців – 150 000 гривень. Також за період з січня по травень 2023 року у Глобус Банку частка гривневих депозитів від 3 до 6 місяців склала близько 8%, від 6 до 9 місяців – 11%, від 9 до 12 місяців – понад 26%.

НБУ переглянув підходи до розміщення банками вільних коштів на депозитні сертифікати. Відповідно банки максимально зацікавлені в залученні депозитів населення на термін від 3 місяців, що підвищує конкуренцію та відповідно зростають відсоткові ставки за такими депозитами, – зазначив експерт.

Таким чином у другому кварталі 2023 року, скоріш за все, найбільш популярними стануть депозити в національній валюті терміном 6-12 місяців, за якими банки пропонуватимуть найвищі відсоткові ставки.

Які є перспективи подальшого розвитку банківської системи?

Дмитро Замотаєв пояснив, що протягом наступних 3-4 місяців переважна більшість комерційних банків продовжить удосконалювати дистанційні канали продажу банківських продуктів, оскільки все більше банківських продуктів переводиться в онлайн.

Також вагомими напрямками розвитку комерційних банків стануть:

  • максимальна "автономність" мережі відділень – вдосконалення систем безперебійної роботи в умовах можливих проблем з енергопостачанням восени та взимку;

  • посилення систем кіберзахисту від можливих ворожих хакерських атак;

  • удосконалення безпекових клієнтських систем тощо.

Раніше ми розповідали, що НБУ назвав небажану валюту для збереження грошей. Також ми писали, що в Україні змінили правила для онлайн-платежів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.