Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки, обмінники або чорний ринок? Де вигідніше купувати долари у вересні

Пропонуємо разом з експертом розібратися, де краще купувати та продавати іноземну валюту у вересні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерт пояснив, чому краще звертатися у банки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 29 серпня поточного року діють спрощені правила продажу безготівкової валюти. Завдяки цьому НБУ намагається зменшити різноманітність обмінних курсів, тим самим спрощує процес продажу доларів громадянам. Та де українцям все ж таки вигідніше проводити обмін валют?

На це питання відповів сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Де українцям вигідніше купувати долари

Навіть після послаблення валютних обмежень в банках, людям все ж таки вигідніше купувати валюту саме в обмінних пунктах.

Так, в банках менш вигідний курс, але там є гарантія якості валюти, безпека обміну тощо. Тому навіть коли будуть ще змінюватися валютні обмеження, то, скоріш за все, більш вигідний курс залишиться саме в обмінниках.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи безпечно міняти валюту в обмінних кіосках

У випадку обмінних кіосків, курс може дещо відрізнятися від банків, проте це супроводжується певними ризиками. Економіст наголошує, що у разі обміну великих сум розумніше звертатися до банку, де гарантується безпека операції. Менші суми можна обмінювати за вигіднішим курсом в обмінниках, щоб мінімізувати можливі втрати.

Але це вибір виключно пересічних громадян. Немає якогось чіткого правила, де можна міняти, де не можна, кожна людина сама повинна розуміти, що у неї є вибір між безпекою та вигідним курсом та самостійно має вирішувати, куди їй йти міняти валюту, – зазначив Плотніков.

Як розвивається чорний ринок та чому люди досі туди звертаються

Українці вже звикли "міняти долари на руках". На чорному ринку дійсно можна знайти курс іноземної валюти, який буде вигіднішим на кілька копійок, ніж у банках чи обмінниках. Крім того, зі спекулянтами можна домовитися про обмін великої суми, яку банк та обмінники видати не можуть, або про якусь іншу іноземну валюту, яку важко дістати тощо.

Чорним ринком зараз частіше користуються люди, які хочуть чи то трохи виграти з обміну, чи то обійти якісь валютні обмеження. Але я не думаю, що зараз чорний ринок такий розвинений, як раніше, він в принципі існує, але для таких "специфічних" клієнтів.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Де краще здійснювати обмін валют

Олексій Плотніков рекомендує здійснювати обмін валют саме в банках або обмінниках. При виборі фінустанови українцям доведеться обрати між безпекою та вигідним курсом. Але людям потрібно розуміти усі ризики, коли вони звертаються саме до обмінних кіосків.

Економіст додав, що не агітує населення користуватися послугами чорного ринку. Тому він навіть не розглядає це місце, як вигідний пункт обміну валюти.

Раніше ми повідомляли, як здивував курс долара у перший день осені. Також сайт Pro Гроші разом з експертами з'ясував, що буде з курсом валюти у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.