Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошей треба вдвічі більше: на що і наскільки зросли ціни з початку року

Інфляція значно прискорилась із січня 2022 року, і за багато популярних товарів і послуг ми платимо помітно більше

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Основною причиною здорожчання є війна та її наслідки

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інфляція в Україні була з початку року, але особливо активно вони почали зростати після початку повномасштабної війни. Багато чинників, пов'язаних із бойовими діями, збільшили витрати українців.

Pro Гроші розібралися, що з початку року зросло в ціні найбільше, і чому так сталося.

Інфляційний тиск був високим ще до початку великої війни

Російська Федерація перед повномасштабним вторгненням в Україну тримала ситуацію напруженою, і політичні зміни і очікування негативно впливали на ціни на енергетичні та інші сировинні товари. Вже після початку великої війни з'явилися кілька основних чинників, які підняли ціни на більшість товарів і послуг. Про них, зокрема, ідеться в інфляційному звіті Нацбанку України за липень 2022 року.

Власне інфляція прискорилась через це:

  • порушення ланцюгів постачання;
  • знищення активів підприємств;
  • зростання витрат бізнесу;
  • нерівномірний попит населення;
  • посилився тиск від загальносвітових інфляційних процесів.

За оцінками НБУ, у короткостроковій перспективі до кінця року інфляція ще прискориться до 31%. Основна причина – війна та її наслідки.

Що здорожчало найбільше

Найбільш помітним стало зростання цін на фрукти та овочі. За останніми даними Держстату, станом на липень 2022 року фрукти з грудня 2021 року подорожчали на 52,9%, а овочі – на 84,1%. При цьому пік цін стався навесні через брак пропозиції ранньої продукції з тимчасово окупованих південних регіонів України. Вже наприкінці літа ціни на ці продукти поступово зменшуються.

"Відчутніше дорожчали крупи, зокрема гречка і рис, через вичерпання запасів та скорочення можливостей імпорту. Пришвидшилося й зростання вартості солі насамперед через руйнування основного видобувного підприємства. Швидшими темпами зростали ціни на молочні та рибні продукти, а також на безалкогольні напої", – повідомили в НБУ.

Наприклад, якщо кілограм гречки у січні 2022 року коштував 47,61 грн, то у липні його ціна – 93,23 грн. Масло вершкове (200 гр) у січні ми купували в середньому за 52,17 грн, а в липні – за 60,13 грн.

Експерти називали основними причинами здорожчання продуктів – порушення логістичних шляхів та дефіцит пального, який виник в країні після початку великої війни. Власне, пальне також належить до товарів, ціна на які відчутно зросла.

"Дефіцит пального та зростання витрат на логістику на тлі руйнування НПЗ і логістичної інфраструктури, а також блокування портів та високі ціни на нафту зумовили стрімке подорожчання пального – у червні 2022 року ціни на нього були майже вдвічі вищими, ніж торік", – пояснили в Нацбанку.

У звітах Держстату зазначається, що ціни на пальне й мастила з грудня 2021 року до липня 2022 року зросли на понад 70%. Наприклад, літр А-95 бензину в січні 2022 р. коштував 31,46 грн і до липня подорожчав до 50,57 грн. З вартістю дизпального за пів року відбулись такі зміни: 30,32 грн – 55,44 грн.

Дорожчають далі різні продукти, ремонт житла, проїзд у громадському транспорті, ресторани і готелі. Очікується, що інфляція і далі набиратиме оберти. На все впливатиме перебіг війни і рівень безпеки у різних регіонах. Проте навіть після завершення бойових дій ще тривалий час інфляцію рухатимуть різні чинники, і все це негативно зображатиметься на вартості продуктів і послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.