Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи не страшні? Що сталося з податками для ФОПів під час війни

Під час дії воєнного стану санкції за несплату податків для підприємців змінилися

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Частину податків можна не платити, але є нюанси

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після введення воєнного стану в Україні податкова система змінилася. Якщо раніше несплата податків підприємцями загрожувала різними санкціями, штрафами та відповідальністю, під час війни умови інші.

Ми розібралися, які зміни відбулися за час повномасштабної війни і чи понесе відповідальність ФОП, якщо не виконає свої податкові зобов'язання.

Покарання за несплату податків не буде?

Згідно зі змінами до Податкового Кодексу України, після запровадження воєнного стану 1 та 2 групи ФОП можуть не сплачувати такі податки:

  • єдиний податок;
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Такі умови діють до припинення воєнного стану. Водночас що стосується ЄСВ, то не сплачувати його можна ще 12 місяців після скасування воєнного стану.

Для 3 групи сплата ЄСВ також необов'язкова. Так, до всіх ФОПів у зв'язку з такими нормами не будуть застосовуватись штрафи і пені, якщо вони не виконають сплату. Однак під час несплати ЄСВ страховий стаж не буде зараховуватись.

Водночас це не означає, що підприємці взагалі не зможуть сплатити податок. Тих ФОПів, які мають таку змогу, закликають все ж виконувати свої податкові зобов'язання.

Загалом на період воєнного стану і протягом 3 місяців після його припинення штрафи не нараховуватимуться за такі порушення:

  • ухилення або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік платниками ЄСВ;
  • несвоєчасну сплату або донарахування несвоєчасної сплати єдиного внеску;
  • неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок;
  • за неподання чи несвоєчасне подання звітності про нарахування єдиного внеску.

Податкові перевірки знову в дії

З початку воєнних дій податкові перевірки були скасовані. Але згодом затвердили певні винятки, тому зараз відбуваються такі з них:

  • камеральні перевірки, що проводяться виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків;
  • перевірки, що проводяться на підставі звернень платника податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;
  • фактичні податкові перевірки на підставі статті 80 Податкового кодексу України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.