Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На гачку в аферистів: від якої нової шахрайської схеми страждають українці

Аграрії отримують від шахраїв пропозиції грантів на закупівлю техніки

Колаж: Pro Гроші

Аграрії зіткнулися з новою шахрайською схемою

Колаж: Pro Гроші

Українські аграрії зіткнулися з новою шахрайською схемою виманювання коштів для подальшого отримання гранту на купівлю сільськогосподарської техніки.

Деталі повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Фермерам на електронну пошту надходить лист із пропозицією взяти участь у програмі підтримки аграріїв, яка знаходиться під патронатом Світового банку. У листі вказано, що потрібно заповнити заявку на отримання грошової допомоги, але спочатку варто підрахувати орієнтовну вартість необхідної техніки, а потім сплатити певний реєстраційний внесок.

Як тільки оплата надійде на рахунок, у відповідь аграрії нібито отримають повну транзакцію від Світового банку. Мінагрополітики запевняє, що не надсилає електронних листів і не телефонує людям з пропозиціями участі у програмах допомоги. Шахраї використовують номер телефону 38 (050) 107 26 69 та електронну пошту [email protected].

Тож будьте пильними та намагайтеся не втрапити у пастку зловмисників. Адже наразі взяти участь у програмах державної та міжнародної підтримки можна лише через запущений у серпні Державний аграрний реєстр або на порталі "Дія".

Що таке ДАР

Міністерство у серпні запустило онлайн-платформу під назвою "Державний аграрний реєстр", де всі українські фермери можуть зареєструватися для отримання державних субсидій, програм допомоги, позичок від міжнародних донорів тощо. Можливість відкрита для виробників сільськогосподарської продукції незалежно від розміру, організаційно-правової форми або напрямів діяльності.

Аграрії, які внесуть особисті дані у систему, зможуть перевіряти в особистому кабінеті інформацію про власну діяльність, наявність земельних ділянок, тварин тощо. Реєстрація здійснюється дуже просто – через кваліфікований електронний підпис. А щоб подати заявку на участь у будь-якому проєкті, необхідно заповнити онлайн-форму та додати скановані копії документів.

Програми допомоги у вигляді грантів

Міністерство повідомило, що до кінця поточного місяця збільшено термін реєстрації заяв на отримання державної допомоги, оскільки кількість охочих постійно зростає. Наразі чисельність становить понад 33 тисячі претендентів.

Станом на 21 листопада офіційно діють такі програми:

  • проєкт "єРобота" щодо розвитку садівництва, ягідництва, виноградарства та тепличного господарства;
  • програма з надання допоміжної техніки для завантаження та розвантаження рукавів (спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН).

Зауважимо, що для участі на отримання гранту потрібно бути зареєстрованим у ДАР і відповідати критеріям (умовам) конкретного проєкту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Ердоган відреагував на вихід РФ із "зернової угоди". Також ми повідомляли, скільки втратив агросектор внаслідок війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.