Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не відкривайте такі SMS! Як шахраї крадуть гроші з рахунків, а українці це дозволяють

Українцям приходять повідомлення нібито від державних банків про можливість отримати грошову допомогу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть втратити гроші на рівному місці

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час війни збільшилася кількість випадків шахрайства. Зловмисники наживаються на довірливих українцях, які хочуть отримати грошову допомогу від держави або міжнародних організацій.

Деталі повідомляє ТСН.

Як обманюють громадян

Міньйони людей звертаються за фінансовою підтримкою, яку надають іноземні волонтери, меценати, благодійні фонди, організації тощо. Цим користуються шахраї, які пропонують українцям зареєструвати заяву на отримання коштів. На мобільний телефон приходить повідомлення SMS про доступність матеріального забезпечення, наприклад, від Організації Об'єднаних Націй. Зауважимо, ООН дійсно надає українцям щомісячні виплати.

Проте у тексті повідомлення зазвичай вказують посилання на сумнівний сайт, який є фішинговим, тобто двійником легального та офіційно працюючого ресурсу. Часто шахраї створюють фіктивний сайт банківської установи, при тому під час оформлення заявки вимагають вказати конфіденційні дані картки разом з терміном дії та ССV-кодом.

Завдяки цій інформації зловмисники отримують доступ до особистих грошей. Українці можуть втратити також кредитні кошти і будуть змушені покривати заборгованість самостійно.

Ще один алгоритм шахрайських дій – це позитивні відгуки у соціальних мережах. Щоб переконати громадян у законності та ефективності послуги, під повідомленнями пишуть коментарі про отримані суми допомоги: все нібито вдалося здійснити безпроблемно і швидко, проте реальність не настільки радужна. Перейшовши за сумнівними посиланнями, з великою ймовірністю можете попрощатися з заощадженнями.

Як насправді отримати фінансову допомогу

Інформація про людей, які потребують додаткових коштів, збирається на єдиному порталі "єДопомога". Спочатку вона перевіряється на достовірність, а потім передається міжнародним організаціям, які перераховують кошти на рахунки. В такому випадку людина може отримати лише сповіщення про прийняття заявки, без необхідності вказувати конфіденційні дані.

На жаль, зловити злочинців не так легко, оскільки зазвичай шахраї територіально знаходиться на непідконтрольній території України.

Як можуть обманути під час війни

Аферисти розробили нові схеми виманювання коштів в українців. Вони працюють лише під час воєнного стану, оскільки стосуються волонтерства та збору коштів на допомогу окремим категоріям людей. Зокрема під виглядом благодійних організацій вимагають гроші на допомогу військовим –закупівлю амуніції, обладнання, медичних засобів, продуктів харчування тощо.

Ще одна схема – оренда житла для переселенців за вигідними умовами, якого насправді не існує. Аферисти вигадують квартири з усім необхідним облаштуванням, забирають завдаток у довірливих громадян, а потім не виходять на зв'язок. Гроші вимагають на евакуаційні перевезення із зони бойових дій. По оголошенню шахраї збирають донати на бензин, продукти тощо, а потім зникають з поля зору.

Рекомендуємо ретельно перевіряти інформацію, яку читаєте в Інтернеті. Також ніколи імпульсивно не дотримуйтесь вказівок від незнайомих осіб, особливо якщо вони стосуються переказу коштів на непідтверджені потреби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як уберегтися від шахрайства, коли банкомат відрахував готівку, але не видав. Також ми повідомляли, які нові схеми вигадали шахраї.

Більше про фінансові афери читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.