Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Афера на 2 млн гривень: як у сімей українських військових виманювали гроші

Шахрайка змогла ошукати близько 500 родин, які мали надію дізнатися більше про свого родича-військовослужбовця

Фото: СБУ, УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Шахрайка обіцяла за гроші знайти інформацію про зниклих військових

Фото: СБУ, УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Служба безпеки України викрила та ліквідувала чергову схему виманювання коштів з наших громадян. Мешканка Миколаївської області встигла обманути більш як пів тисячі сімей. Люди довірили жінці пошук інформації про зниклих або полонених військових ЗСУ.

Про це розповіла пресслужба СБУ на офіційному сайті.

Відколи розпочалася повномасштабна війна, значно активізувалися шахраї. Вони наживаються на горі та проблемах українців, обіцяючи допомогу та зникаючи з "радарів" після отримання коштів за послуги. Цього разу вдалося виявити схему, за якою жінка вже отримала майже 2 млн гривень.

Відомо, що аферистка створила в соціальних мережах і месенджерах фейкові групи під назвами "Пошук зниклих" і "Повертайся живим". Там пропонувала за 7 тисяч гривень знайти дані про безвісти зниклого чи полоненого військового, включно з інформацією про його місцеперебування та фізичний стан.

Довірившись так званому "детективу", яка прикидалася фахівцем з пошуку постраждалих бійців, українці відправляли кошти на банківську картку. Як тільки гроші опинялися на рахунку, шахрайка розривала комунікацію і не виходила на зв'язок.

 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ

Шахрайська схема зі зниклими військовими

Фото: СБУ

Шахрайська схема зі зниклими військовими

Фото: СБУ

Шахрайська схема зі зниклими військовими

Фото: СБУ

Шахрайська схема зі зниклими військовими

Фото: СБУ

Таким способом вона обманула близько 500 родин на суму майже 2 млн гривень. Під час обшуку оселі працівники СБУ знайшли 20 мобільних телефонів, 64 SIM-карти та планшет. Численні засоби зв’язку були необхідними для ефективного маскування. З огляду на факти мешканку Миколаївщини затримали й взяли під варту. Їй інкримінували підозру за ст. 190 Кримінального кодексу України.

Як аферисти можуть вкрасти кредитні гроші

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в юриста Адвокатського об'єднання GRACERS Сергія Савинського, які існують найпоширеніші схеми виманювання коштів під час війни. Перша виявилася стандартною: зловмисники телефонують ніби від представництва банку та просять перевести суму з кредитної картки на певний рахунок, аби не відбулося блокування. Мова про так звані кол-центри.

Я не знаю жодного реального випадку, коли представники банку телефонували й казали, що треба перекинути кудись гроші. Якщо у вас є сумніви, то краще телефоном скажіть, що ви з’ясуєте все у відділенні свого банку, – говорить експерт.

Друга шахрайська схема пов’язана з використанням різноманітних систем зламу: людині відправляють повідомлення на телефон чи електронну пошту з вірусними кодами. Після натискання на посилання аферисти отримують доступ до пристрою і можуть дізнатися персональні банківські дані.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї масово крадуть гроші у клієнтів Monobank і розповідав, що Гороховський розкрив секретні дані. Також ми повідомляли, що деякі українці натрапили на шахраїв та втратили 15 млн гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.