Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців обманюють із виплатою 9,5 тисяч гривень – як працює нова схема

В інтернеті шириться фейкова інформація про нібито-то виплату кругленької суми від "Дії"

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Аферисти почали використовувати нову схему для видурювання грошей у довірливих українців. Для цього вони створили фейкову сторінку українського порталу державних послуг і назвали його DIA (офіційна назва "Дія"), та обіцяють громадянам "подарувати" 9,5 тисяч гривень.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Аби усе виглядало максимально правдиво, шахраї за допомогою графічних редакторів навіть підробили шрифти справжньої "Дії". Однак "Дія" самостійно не виплачує і ніколи не виплачувала власні кошти українцям.

"На порталі державних послуг користувачі можуть подати електронну заявку на отримання допомог, а рішення щодо нарахувань ухвалюють державні органи. Виплати відбуваються винятково через державні фінансові установи – "ПриватБанк", "Ощадбанк" тощо", — пояснили у Центрі стратегічних комунікацій.

Тому українців закликають уважно ставитися до оголошень про видачу грошової допомоги, які публікуються в інтернеті та критично ставитися до будь-якої інформації,

"Ніколи та нікому, а особливо в інтернеті, не повідомляйте свої особисті дані, дані по картках (пін-коди, CVV, секретні питання). Орієнтуйтеся тільки на інформацію з офіційних каналів комунікації", — нагадали громадянам.

Як ще шахраї можуть красти гроші в українців?

Зловмисники полюбляють кілька разів поспіль телефонують людині від імені служб таксі чи різних організацій та змушують її перетелефонувати.

Потім зловмисники замовляють в оператора послугу відновлення SIM-карти, а ідентифікують абонента завдяки номерам телефону, з яких раніше телефонували. Завдяки цій схемі аферисти отримують доступ до фінансових номерів телефонів.

Як захистити свої гроші

Аби захистити себе від шахрайства з банківськими картками необхідно:

  • ніколи не повідомляти дані своєї банківської картки, особливо ПІН-код та CVV–код, навіть особам, які представляються працівниками банку;
  • записати номер "гарячої лінії" свого банку і коли виникнуть підозри щодо шахрайства відразу блокуйте картку;
  • не розголошувати коди, які ви отримуєте під час здійснення операцій з банківською карткою;
  • замовити у банку послугу SMS-повідомлень щодо будь-яких транзакцій із вашого рахунку.

Нагадаємо, нещодавно ми пояснювали, як шахраї можуть оформлювати кредити на українців. Більше про активність аферистів в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.