Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

5 правил для інвестицій: що треба знати перед капіталовкладенням

Перед тим як зайнятися інвестиціями, потрібно ґрунтовно підготуватися

Колаж: Pro Гроші

Для українців є багато інструментів для інвестицій

Колаж: Pro Гроші

Останніми роками інтерес українців до інвестування збільшився завдяки доступності різних інструментів. Крім більш звичних способів для інвестицій, зокрема, депозитів, нерухомості, облігацій тощо, знаходять різні альтернативи. Наприклад, Національний банк України дозволив купувати цінні папери на міжнародних ринках через вітчизняні банки.

Однак, перед тим як самому почати інвестувати у щось, потрібно підготуватися та промоніторити ринок. Pro Гроші розповідає, як навчитися інвестувати та які поради потрібно враховувати.

Портрет українського інвестора

Для початку розберемо, який вигляд має середньостатистичний український інвестор. На початку 2022 року аналітики Альфа-Банку склали його портрет. Для цього вони взяли дані клієнтів, які купували та продавали акції міжнародних компаній у банківському застосунку.

Тож, ось ключові характеристики українського інвестора:

  • стать – 87% чоловіки;
  • середній вік – 37 років, 60% – у віці 30-45 років;
  • місце проживання – 44% у Києві та Київській області;
  • топ-5 регіонів розподілилися так: 1 – Київ та Київська область; 2 – Харківська область; 3 – Дніпропетровська область, 4 – Одеська область; 5 – Львівська область;
  • середній чек за угодами – близько 10 тис. гривень.

Однак потрібно зважати на те, що під час війни портрет середньостатистичного інвестора міг змінитися.

Що потрібно зробити перед інвестицією

Робота над інвестиціями починається задовго до самих інвестицій. Голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабіцький розповів, які правила треба знати перед початком капіталовкладень.

Правило 1. Борги. Тут все просто: якщо їх у вас немає – прекрасно. Якщо вони у вас є – закрийте. Не важливо, перед ким і скільки, але спочатку треба розібратись з ними. Бо інакше весь дохід від інвестицій піде на погашення боргу з відсотками, каже Бабіцький.

Правило 2. "Просто" не означає "погано".

"У сфері інвестування існує такий собі "easy mode", яким може скористатись кожен. Це різного роду пайові та біржові фонди. Коли ви вкладаєте гроші туди, то гроші потім інвестується у різні компанії та проєкти. Самі фонди тримають штат аналітиків, які й займаються тим, щоб знайти найкращий шлях інвестування", – розповів експерт.

Правило 3. Якість замість кількості. Це правило діє усюди, й інвестиції — не виняток. У випадку з інвестиціями краще мати кілька дорогих акцій, але таких, що гарантовано зростатимуть.

Правило 4. Ваш друг – брокер. Ваш ворог – емоції. Експерт радить не намагатися без підготовки займатися інвестиціями, не нехтувати послугами брокера. Також у цій справі дуже потрібен холодний прагматичний розсуд без зайвого панікерства.

Правило 5. Сигнал тривоги. На що ви здатні розраховувати – почуття власної інтуїції та власний розум.

"Зробіть все, щоб мінімізувати ризики: диверсифікуйте інвестиції, розробіть стратегію вкладень, аналізуйте їх. І не ведіться на перспективу легкої наживи, пам'ятайте: безкоштовний сир тільки у пастці", – наголосив Роман Бабіцький.

Загалом, перед тим, як занурюватись в інвестиції, спробуйте спочатку самі знайти доступну безкоштовну інформацію. Це можуть бути різні невеликі курси, тренінги, статті або ж думки експертів.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, чому люди так і не навчились економити, а також розповідали, яких правил треба дотримуватися, щоб почати економити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.