Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не кожен зможе: чому люди так і не навчились економити і як все змінити

Розповідаємо, які наші звички допоможуть нам заощаджувати більше та врешті навчитися економити

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багатьом доведеться змінювати свої фінансові звички

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна змінила фінансову поведінку українців та збільшила потребу в економії. Але як звикнути до такого режиму і під час такої нестабільної ситуації правильно розпланувати свої витрати?

Виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова пояснила, чому люди не вміють заощаджувати і що з цим робити.

Є лише 5 пунктів, які допоможуть

1. Більшість людей недооцінюють чіткі плани щодо витрат. Однак одна з перших важливих звичок – створювати фінансовий план. Спочатку треба оцінити свої доходи і платоспроможність, потім визначити свої цілі. Наприклад, українська влада прогнозує, що опалювальний сезон 2022-2023 буде найскладнішим в історії незалежної України, а тому всім варто подумати про свої витрати взимку. У такому випадку ціллю може бути орієнтовна сума, яку варто заощаджувати для оплати ЖКГ. Легше і швидше зібрати гроші допоможе чітко визначений кінцевий термін, коли така сума має бути зібрана.

2.Водночас потрібно правильно створити такі плани і визначити пріоритети. Грамотно розподіляти гроші, щоб їх вистачало і на поточні витрати, і на заощадження, допоможуть спеціальні схеми. Один із методів – гроші спершу треба відкладати і лише потім витрачати. Є й інші способи.

"Консультант MSN Money Річард Дженкінс запропонував метод "60-10-10-10-10". Дохід пропонується поділити на п’ять частин: поточні витрати – 60%, накопичення – 10%, довгострокові покупки і виплати – 10% (ремонт, іпотека, машина), нерегулярні витрати (лікування або будь-які інші непередбачувані витрати) – 10%, розваги – 10%. Золоте правило цього методу – вкластися в 60% із поточними витратами. І подібних методів можна знайти багато", – зазначила Коробкова.

3. Застосунки у смартфонах допоможуть вести облік усіх витрат. Це можна робити і власноруч. Основна ідея в тому, що ви повинні чітко знати свої витрати.

"Не менш корисною для накопичення є функція кешбеку – особливі види знижок, за яких магазин не просто знижує ціну, а повертає покупцеві частину вартості купленого товару. Важливо розуміти, що кешбек – це реальні гроші, їх виплачують на банківську картку, баланс телефону або електронний гаманець", – пояснила експертка.

4. Економити і накопичувати недостатньо. Експерти наголошують, що особливо під час війни фінансова система країни повинна розвиватися, а чим менше фінансових операцій, тим гірше для економіки. Один із гарних способів допомогти країні та навіть щось заробити – грамотно інвестувати. Нині для людей доступні ОВДП, депозити тощо. Також можна заробляти пасивно, наприклад на здачі нерухомості чи криптовалюті. Головне – оцінити ризики і вирахувати, чи дійсно вкладення буде вигідним.

5. Врешті Коробкова додає, що економити можна і на побутових звичках.

"Наприклад, можна використовувати бойлер в екорежимі, також вимикати світло, якщо в ньому немає потреби, або замість повного чайника кип’ятити ту кількість води, що потрібна саме зараз", – пояснила експертка.

Врешті експерти наголошують, що головне у фінансах – чіткість і готовність змінювати свої звички.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.