Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як почати економити гроші вже сьогодні: 5 дієвих порад

Відкладати частину доходу можна із будь-якої зарплати

Фото: НБУ, Pexles. Колаж: Pro Гроші

Накопичення коштів можна перевести в автоматичний режим

Фото: НБУ, Pexles. Колаж: Pro Гроші

В кожної людини повинна бути фінансова подушка, з якою вона буде почуватися у безпеці. Однак відкладати гроші із зарплати не так просто, як здається на перший погляд. Адже завжди є спокуса витратити їх на щось приємне вже сьогодні.

Pro Гроші пропонують дотримуватися п’яти правил, які допоможуть почати економити просто зараз.

1. Правило 10%

Фахівці переконані, що цей спосіб дозволить правильно накопичувати гроші та при цьому не обмежувати себе у важливих витратах. Його суть полягає в тому, що завжди і обов’язково треба накопичувати 10% доходу.

Навіть якщо сума вам здається незначною, то помножте її на три роки та порахуйте, скільки вам в результаті вдасться заощадити. А цей час мине швидко.

Якщо вам морально важко "відірвати" 10% від зарплати, то можна зробити цей процес автоматичним. Сьогодні банки можуть списувати фіксовану суму з вашого рахунку та відправляти її на накопичувальний.

Не менш популярним є метод 50/30/20. Його суть полягає в тому, що вам необхідно поділити ваш щомісячний дохід на 3 категорії. 50% – це ваші щомісячні витрати. 30% – це витрати на розваги та дозвілля. 20% – ті кошти, які ви можете відкласти. Найчастіше, рівень відсотку людина підлаштовує під себе. Однак це досить ефективний спосіб заощаджувати.

2. Відмовитися від кредиток

Кредитні картки – це справді корисний інструмент, але тільки для тих, хто вміє ними користовуватися.

Власник компанії Dallas Mavericks мільярдер Марк К'юбан вважає, що кредитки – зло для людини з низькою фінансовою грамотністю і здатні розорити навіть найбільш економних. Часто люди, які користуються "кредитками", витрачають більше, ніж планували.

"Гроші, зекономлені на відсотках по кредитці, – це кращий дохід, ніж будь-який дохід від інвестицій, скажімо, в цінні папери. Це вірно, інвестиції приносять в середньому 10-15% річних, а кредитна організація бере 20-25% за використання позикових коштів", – констатує К'юбан.

3. Купувати тільки те, що покращує життя

Витрачати кошти фахівці радять тільки на те, що дійсно поліпшить ваше життя. У списку: книжки, інвестиції, освіта та подорожі. Витрачатися радять, те, що надасть нових вражень, дозволить здобути додаткові знання та покращити дохід.

4. Ходити за покупками правильно

Кілька порад, які допоможуть заощадити при поході в магазин:
завжди складати список того, що треба купити, і брати гроші тільки на те, що є в списку;

  • не йти за продуктами "на голодний шлунок";
  • не слухати рекламу;
  • намагатися не використовувати кошик і візок.

Перед походами в супермаркети, радять вивчати ціни у різних магазинах, щоб шукати більш дешевші варіанти певних товарів. Економити можна і на шкідливих смаколиках – копченостях, солодощах, снеках чи алкоголю. Це допоможе не тільки заощадити, а й зберегти здоров’я.

5. Стежити за збільшенням заощаджень

Засновник компанії Microsoft Білл Ґейтс надає цьому дуже великого значенння. Він вважає, що слідкуючи за накопиченням фінансів, людина мотивує себе продовжувати відкладати гроші.

"Я знову і знову дивувався тому, наскільки важливі розрахунки для поліпшення фінансового становища людини. Ви можете досягти великого прогресу, якщо поставите перед собою чітку мету і знайдете правильний спосіб вимірювання, який допоможе вам рухатися до цієї мети", – радить Ґейтс.

Він рекомендує використовувати спеціальні застосунки, паперовий блокнот чи органайзер, але обов'язково контролювати свої фінанси.

Раніше ми писали, що українцям перерахують зарплати вже в жовтні. Також сайт Pro Гроші розповідав, що в Україні побільшало людей, які фінансово постраждали через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.