Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову підвищення цін: чому зросла вартість цибулі та до чого тут погода

На товар є достатньо великий ажіотаж, але на ринку його залишилося досить мало

Колаж: Pro Гроші

Цибуля стала на 10% дорожча

Колаж: Pro Гроші

В Україні ростуть ціни на овочі. Основною причиною їхнього подорожчання є той факт, що багато господарств змушені призупинити збирання цибулі. Все через дощову погоду, а саме через це на ринку суттєво скоротилася пропозиція цієї продукції.

Про це пише EastFruit.

На сьогодні українські фермери готові відвантажувати цибулю не дешевше, ніж за 22-27 грн/кг ($0,60-0,74/кг), а це в середньому на 10% дорожче, аніж тижнем раніше.

Чому ростуть ціни на цибулю

Активно підвищуються відпускні ціни на цибулю через ажіотаж з боку оптових компаній, які закуповують її для закладання на зберігання. Також зростання цін спонукає доволі обмежена пропозиція цибулі, адже врожаю було не так багато, а все через несприятливі погодні умови.

"Виробники вважають за краще закладати цибулю на зберігання й утримуються від продажів, адже вони очікують подальшого зростання цін у даному сегменті", – пояснюють експерти.

Як подорожчали продукти

Раніше ми розповідали, що борщовий набір став на 27% дорожчим, ніж у період до воєнного стану. Продукти для приготування національної страви зросли в ціні так:

  • цибуля – на 114%;
  • картопля – на 40%;
  • морква – на 48%;
  • м'ясо свинини – на 30%;
  • томатна паста – на 54%;
  • сметана – на 32%.

Читайте також наші матеріали про те, чому з початку повномасштабної війни помітно впали ціни на яблука та що відбувається з українським експортом зерна і якими будуть ціни на світовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.