Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все через великий врожай? Чому так впали ціни на яблука

Садовина почала дешевшати саме після початку повномасштабного вторгнення

Колаж: Pro Гроші

Погода сприяла вирощуванню

Колаж: Pro Гроші

В Україні ціни на садовину цього року були немалі, однак є і ті фрукти, які навпаки впали у вартості. На 35% подешевшали яблука. Експерти стверджують, на це впливали одразу кілька факторів.

Розповідаємо, чому подешевшали яблука.

Варто памʼятати, що цього літа був досить низький попит на фрукти літніх сортів. А от врожай яблук в Україні був досить високий, пише EastFruit.

Ціни на товарні фрукти різко впали саме після початку війни. Через це багато виробників були змушені переробляти фрукти в концентрований сік. Однак експерти бояться, що ціна на яблука може падати і надалі. Адже ситуація з темпами реалізації дуже погана.

Великий врожай

Погодні умови цього року сприяли гарному врожаю. Однак не дивлячись на це виробники все одно порушували технології. Адже не могли провести всі обробки і підживлення через війну. Крім того, можуть виникнути проблеми із зберіганням фрукта.

Експорт товару

У сезоні 2021/22 за кордон вивезли 56 тис. тонн яблук, а це набагато більше, ніж минулого року. Товар продавали навіть під час війни.

Наразі всі маршрути проходять через європейські порти. Основним ринком збуту яблук у сезоні 2021/22 стала Білорусь (20 тис. тонн). Далі у списку найбільших імпортерів з України йдуть ОАЕ (6,2 тис. тонн), Саудівська Аравія (3,1 тис. тонн).

У той же час для виробників преміального яблука відкрилися європейські ринки, хоча конкуренція там у рази вища.

Ціни на мʼясо знову зросли

Війна помітно вплинула на ціну свинини. Все тому, що найбільші її виробники перебувають у регіонах активних бойових дій чи тимчасової окупації. Це Донецька, Дніпропетровська та Харківська області.

Ціна на курятину зросла через те, що у Вінницькій, Київській, Черкаській, Дніпропетровській та Львівській областях лише близько 55% всього поголів'я птиці.

А от яловичина майже не змінила вартості через те, що цей вид мʼяса і раніше був найдорожчим, а саме тому попит на нього – найменший.

Раніше ми вже писали про те, що буде з цінами наступного року. Ми розповідали і про те, що буде із зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.