Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на м'ясо та сало зросли: у чому причина та який прогноз надалі

До підвищення цін на м'ясо може призводити багато факторів

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Якими будуть ціни на свинину

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

В Україні на початку вересня спостерігалося зростання цін на ринку свинини. Здебільшого, причина цьому – скорочення виробництва та великого попиту на переробних комплексах.

Про це аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка розповів РБК-Україна.

"Ціна на м’ясо, яка зросла за серпень на 5,9%, піднялась через нестачу свиней забійних кондицій, яка поступово в першій половині вересня дедалі посилюється", – сказав він.

За його словами, це підтверджує й статистика щодо забійної маси тварин. Так, за січень-липень у господарствах всіх категорій було забито 393 тис. т, що на 11,6% менше ніж торік. В областях активних бойових дій багато свинокомплексів постраждали від обстрілів або не спроможні в повній мірі функціонувати.

Наразі ціни на живець значно зросли і становлять в середньому 65-71 грн/кг з ПДВ (залежно від регіону).

За даними Держстату, середня ціна по Україні на свинину за серпень становить 152,8 грн/кг, що на 25% дорожче ніж в аналогічний період минулого року.

"Варто відзначити, що якщо ціни на корми не знизились б, то ціна на свинину була би більшою ще як мінімум на 20%, тому можна вважати, що ту ціну яку ми маємо на сьогоднішній день, вона не є критичною. Також не треба забувати, що економічна ситуація в країні доволі складна й рівень інфляції також впливає на ціну продукту", – додав аналітик.

Якщо говорити за сало, то, за словами експерта, тут ситуація паралельно схожа.

"Тільки є один виняток, що зараз на підприємствах відгодовують переважно беконні породи свиней (тобто м’ясні), м'ясо-сальні породи притаманні більше господарствам населення, тому і спостерігаємо поступовий ріст цін і на цю групу товарів", – сказав Гопка.

Експерт прогнозує, що зростання цін на свинину в Україні спостерігатиметься й восени, однак він буде поступовим.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші розібравсі, що з початку року зросло в ціні найбільше, і чому так сталося.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.