Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пшениця дрожчає, експорт росте: що буде з українським зерном і світовими цінами

Із серпня, коли перші судна із зерновими вийшли з українських портів спеціальними коридорами, Україна експортувала агропродукції на 1 млрд доларів

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Вже два місяці Україна екпортує зернові морським шляхом

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Через повне блокування російським ворогом морських портів, український експорт, зокрема і зернових, зупинився. У липні таки вдалося організувати зерновий коридор, але ситуація все ще не стабільна, і ціни на пшеницю варіюються залежно від подій.

Розповідаємо, що сталося з вартістю пшениці, та що буде з нашим зерном та його експортом за кордон.

Пшениця суттєво подорожчала

Домовленість з Росією про зерновий коридор діятиме лише середини листопада. Але попри певні гарантії ризик того, що ворог діятиме непередбачувано та порушить угоду, зберігається. Крім того, політики висловлюють сумніви, що після завершення угоди росіяни погодяться продовжити її дію.

Причина у тому, що РФ намагається нанести якомога більшого удару на українську економіку. Крім обстрілів суден, які траплялися ще в липні одразу після запуску коридору, росіяни крадуть нашу продукцію з окупованих територій, а згодом перепродають її. Україна змушена нести ще більше збитків.

Але що стосується цін, то спершу на пшеницю вони трохи впали. Але приблизно тиждень тому вони знову зросли. За даними Agronews, причина здорожчання у тому, що поки невідомо, що буде з українським експортом у листопаді. Зростання котирувань на пшеничних біржах було таким:

  • на 4,9% або на 14,88 доларів за тонну (до 319,5 дол./т) зросли грудневі ф'ючерси на м'яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго;
  • на 4% або 13,3 дол./т (до 341,4 дол./т) збільшились грудневі ф'ючерси на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті;
  • на 3,2% або 10,75 дол./т (до 340,8 дол./т) – грудневі ф'ючерси на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі;
  • на 1,1% або 3,5 дол./т (до 315,5 дол./т) – жовтневі ф'ючерси на чорноморську пшеницю в Чикаго;
  • на 3,8% або 12,5 євро/т (до 337,75 євро/т або 340,67 дол./т) – грудневі ф'ючерси на пшеницю на паризькій Euronext.

Чи вдасться Україні зберегти позиції

Як передає агенція "АПК-Інформ", у новий сезон 2022-2023 Україна увійшла як один з лідерів виробництва зернових культур.

"За нашими оцінками, перехідні залишки пшениці в Україні станом на початок 2022/23 МР становили близько 5,5 млн тонн (в 1,5 раза перевищує аналогічний показник попереднього сезону), ячменю – 1,1 млн тонн (+14%), кукурудзи – 7,7 млн тонн (у 3,8 раза більше). Ці цифри чинять тиск на цінову кон'юнктуру та на ринкову ситуацію в цілому", – пояснив Андрій Купченко, керівник служби бізнес-проєктів агенції.

Він додав, що Україна досі є 7 у десятці найбільших виробників пшениці, 4 серед – виробників ячменю та 6 – кукурудзи. Також ми входимо у п'ятірку найбільших експортерів зерна.

Звісно, війна не дає українським виробникам працювати на таких же потужностях і давати показники, які були до воєнного стану. Але невеликими кроками, зокрема завдяки зерновому коридору, експорт збільшується. Вже є дані, що за перші 15 днів вересня він був на 40% більший, ніж було у першій половині серпня. П онад 130 кораблів з українським зерном вийшли з портів і доставили його на світовий ринок. Щодня цифри збільшуються, як прогнозовано збільшуватимуться і ціни.

Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики та продовольства, розповів Forbes, що коли темпи будуть зберігатися, то в жовтні в портах старого врожаю вже не залишиться. Ціни на зернові вже зросли на 10%, але можуть іще на 10-15%. Але за умови, коли тренд на здешевлення нафти зберігатиметься, а обсяги експорту збільшуватимуться. Такі тенденції позитивні і дуже важливі для України, оскільки лише за 2 місяці старту сезону продати зернових вдалося на 1 млрд дол. А в умовах війни це відчутні цифри.

Втрати все ж значні

Навіть найменші позитивні зрушення сьогодні є вагомими, але все ж наслідки бойових дій мають значний вплив. Неурядова організація Conflict Observatory проаналізувала супутникові знімки та виявила, що понад 15% українських зерносховищ були зруйновані внаслідок обстрілів або ж потрапили під контроль окупантів.

"Без достатньої кількості сховищ українські фермери не можуть садити такий великий урожай озимої пшениці та інших товарів, які потребують аналогічної переробки та зберігання. Пропуск або значне скорочення повного врожаю озимої пшениці посилить і без того високі та нестабільні ціни поглибивши серйозні надзвичайні ситуації у сфері продовольчої безпеки у світі, перетворивши нинішню цінову кризу на катастрофу дефіциту на довгі роки", – ідеться у звіті.

Експерти додали, що ця ситуація може впливати не лише на українських фермерів, а і на світових, які можуть змінити обсяги посівів через надто високі ціни. Все це і впливатиме на загальну ситуацію.

Раніше ми розповідали, що буде з цінами в Україні наступного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.