Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробити не вийде? Скільки коштує ріпак в Україні 5 жовтня

Пояснюємо, які зміни відбулися на ринку зерна в Україні 5 жовтня та чому знижуються ціни на ріпак

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінилися ціни на зернові 5 жовтня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На українському ринку зерна продовжуються незначні коливання цін на зернові. Подальший розвиток ситуації залежить від того, чи вдасться нашій країні домовитися про стабільний експорт пшениці в країни ЄС. Також багато чого залежатиме і від подій у Чорному морі, де Росія знову намагається позбавити Україну морського експорту.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, що відбувається зараз з цінами на ріпак.

Скільки коштує рапс 5 жовтня

Дані на аналітичному порталі Tripoli.land свідчать, що наразі тонну ріпаку в Україні можна придбати, у середньому, за 11 378 гривень.

Однак варто зауважити, що ще сім днів тому вартість цієї культури була вищою. Наприклад, 28 вересня середня вартість тонни рапсу становила 11 466 гривень, але 29 числа він коштував вже 11 417 гривень. На цьому рівні ціни трималися 2 жовтня, після чого розпочалося нове зниження.

Так, вже 3 числа за тонну рапсу просили 11 318 гривень, а 4 жовтня він подешевшав до 11 286 гривень. На цьому рівні ціна зафіксована й натепер.

Як формуються ціни на ріпак

Усе залежить від обсягів попиту експортерів та пропозиції, адже лише невелика частина від виробленого в Україні рапсу залишається на внутрішньому ринку. Основні ж обсяги відправляють на світовий ринок.

Також важливим чинником, який впливає на ціни, є вартість вирощування культури, яка складається з витрат на насіння, добрива та засоби захисту рослин.

Чому аграрії планують зменшити посіви ріпаку

Цього року майже 300 гектарів ріпаку в Україні знищив град, тому урожайність зменшиться приблизно на 50%. Однак існує ще одна проблема, через яку страждають аграрії — ріпак втрачає ціну.

Так, директор одного з агропідприємств у Хмельницькій області Олег Скрінчук раніше розповідав, що у серпні всього за три дні ріпак втратив у ціні одразу тисячі гривень. При чому ціни будуть далі знижуватися.

Тому аграрії планують збільшувати посівні площі під сою та соняшник. Ці культури добре продаються, а їх вирощування не є дорогим, на відміну від, наприклад, тієї ж пшениці.

Що буде з експортом зерна цього року

У міністерстві аграрної політики прогнозують, що у 2023 році урожай зерна буде на 10% більшим, ніж минулого року, та перевищить 79 мільйонів тонн. На власні потреби нашій країні потрібно залишити всього 25% від загального обсягу, а залишки відправити на експорт.

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна потребує широких транзитних шляхів, щоби експортувати продовольство.

"Хороший урожай означає, що Україна збереже стратегічне значення гаранта глобальної продовольчої безпеки", – пояснив Шмигаль.

Як змінюється світовий ринок зерна

На тлі високих врожаїв у деяких країнах Північної півкулі, на світовому ринку зерна спостерігається стрімке зниження цін на пшеницю.

Так, 3 жовтня котирування пшениці наблизилися до найнижчих рівнів за останні три роки. На світових біржах індикатори котирування були наступними:

  • грудневий контракт пшениці на Чикаго — 5,41 долара за бушель (дешевше на 0,37 долара за бушель, ніж тижнем раніше);
  • грудневий контракт пшениці на Euronext — 235,5 євро за тонну (на 4 євро дешевше, ніж тижнем раніше);
  • DAP-Port Дунай (11,5%) — 152 долари за тонну.

Ціни продовжують знижуватися, тому найближчими днями можна очікувати, що на світовому ринку, ймовірно, стануться ще більші зміни.

Раніше ми писали про нові домовленості між Україною, Польщею та Литвою задля вирішення зернового конфлікту. Також ми розповідали, коли Польща може скасувати зернове ембарго.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.