Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Транзит українського зерна – які дві країни можуть допомогти з експортом

Україна працює над розробкою нових логістичних проєктів, які дозволять збільшити обсяги експорту

Фото: УНІАН, AgroNews. Колаж: Pro Гроші

Україна хоче розширити шляхи для експорту зерна

Фото: УНІАН, AgroNews. Колаж: Pro Гроші

Україна оцінює можливість розширення шляхів експорту агропродукції. Найперспективнішими напрямками для транзиту уряд вважає Румунію та Молдову. Водночас Польщі у цьому списку немає.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, пише "Інтерфакс-Україна".

За словами міністра, в Кабміні зараз працюють над тим, щоб розробити логістичні проєкти у напрямку Молдови та Румунії. Ці країни обрали тому, що вони не розглядають Україну як конкурента.

До того ж транзит через територію Молдови та Румунії має хороші комерційні перспективи для отриммання доходу для цих країн. Тобто для них це буде додатковим заробітком.

Кубраков також нагадав, що Румунія очікує, що Європейська комісія надасть кошти для модернізації та розвитку транспортної інфраструктури країни.

"Хоча для України цей логістичний шлях дорожчий і маржинальний, але в таких проєктах є сенс, оскільки Румунія і Молдова демонструють зацікавленість у співпраці", – пояснив міністр.

Він додав, що наразі Україна має багато ініціатив на Дунаї. У планах:

  • розбудова пунктів пропуску;
  • добудова залізничної інфраструктури в напрямку Молдови.

Що буде з експортом зерна цього року

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україні потрібні широкі транзитні шляхи для експорту продовольства.

За прогнозом міністерства аграрної політики, цьогоріч урожай зерна буде на 10% більшим, ніж минулого року, та перевищить 79 мільйонів тонн. При цьому для власних потреб Україні необхідно всього 25% від загального обсягу. Решту зерна потрібно експортувати.

"Хороший урожай означає, що Україна збереже стратегічне значення гаранта глобальної продовольчої безпеки", – пояснив Шмигаль.

Експорт Чорним морем також відновився

Нещодавно стало відомо про те, що всі три чорноморські порти України знову запрацювали. Це сталося не зважаючи на те, що існує загроза обстрілу суден з боку Росії.

Перших десять суден вже скористалися новим експортним коридором. Всі ризики погодилися покривати міжнародні страхові компанії.

Рух торгових суден цим коридором почався після численних ударах ЗСУ по Криму, в результаті яких українські військові нейтралізували діяльність Чорноморського флоту РФ. У такий спосіб Україна фактично відновила "зернову угоду", але вже без Росії.

Раніше ми писали про що домовилися Україна, Литва та Польща на фоні зернового конфлікту. Також ми розповідали, що ціни на пшеницю можуть досягти історичного мінімуму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.