Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вперше за 14 років – ціни на пшеницю можуть досягти історичного мінімуму

Вартість зернової культури зменшується останні три місяці та не збирається змінювати свій курс

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На світовому ринку спостерігають падіння цін на пшеницю

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Надзвичайно високі врожаї в низці країнах Північної півкулі зіграли визначальну роль у компенсації кризи, яка виникла після відмови Росії від зернової угоди. Це неабияк вплинуло на світовий ринок пшениці й призвело до найсерйознішого падіння цін за останні 14 років.

Про це повідомляє Bloomberg.

На ф'ючерсному ринку в Чикаго ціни на пшеницю втратили приблизно 11% протягом останніх трьох місяців і продовжують падати вже четвертий квартал поспіль.

"Події навколо початку конфлікту в Україні показали, що в наші дні світ загалом має спосіб доставляти зерно людям, які його потребують. Це може бути новий, низький рівень цін на пшеницю", – сказав Майкл Уайтхед, керівник відділу аналізу агробізнесу в ANZ Group Holdings.

Зміна експортних маршрутів

Після рішення Росії припинити зернові угоди, Україна проявила внутрішню міць та рішучість в пошуках альтернативних маршрутів для експорту своєї пшениці. Одним із таких маршрутів стала річка Дунай, яка неодноразово піддавалася нападкам з боку Росії. Попри це, судна продовжують намагатися прокладати маршрути через річку для доставлення пшениці.

Крім того, велика кількість суден повернулася в українські порти на Чорному морі. Це сталося внаслідок спроби забезпечити стабільніші та безпечніші шляхи для експорту пшениці з України.

Україна відкриє новий залізничний коридор для експорту зерна

Україна готується розширити можливості експорту зерна, плануючи відкрити новий наземний залізничний коридор для сільськогосподарської продукції. Керівник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що країна вже відкрила альтернативний "зерновий коридор" і активно тестує його. Окрім цього, планується створення ще одного залізничного коридору для збільшення транспортної інфраструктури для експорту, хоча конкретний маршрут не був розкритий.

Раніше ми повідомляли, що Україна заявила про готовність відкликати позови до СОТ. Також ми писали, коли Польща може скасувати зернове ембарго.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.