Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не допоможе навіть суд? Коли Польща може скасувати зернове ембарго

Розповідаємо, як уряд Польщі реагує на пропозицію скасувати заборону на імпорт української агропродукції

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща поки що не готова скасувати ембарго

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща продовжила заборону на імпорт української агропродукції після того, як Єврокомісія 15 вересня скасувала зернове ембарго. Через це Україна подала скаргу до Світової організації торгівлі (СОТ). Однак, навіть якщо наша держава відкличе свою скаргу, то Польща все одно дотримуватиметься цієї заборони.

Про це повідомляє польське видання ZET.

Нещодавно заступник міністра економіки України Тарас Качка заявив про те, що наша країна відкличе скаргу із СОТ, якщо Польща, Словаччина та Угорщина гарантуватимуть незастосування односторонніх кроків з обмеження імпорту української агропродукції на ринки цих країн.

На цю заяву відреагував речник уряду Польщі Пьотр Мюллер та зазначив, що навіть після такого кроку держава продовжить відповідну заборону на імпорт зерна з України.

"Ембарго буде зберігатися до тих пір, поки ми не дійдемо висновку, що українське збіжжя не вплине негативно на наш аграрний ринок, що навряд чи станеться найближчим часом", – пояснив Пьотр Мюллер.

За його словами, відкликання Україною скарги із СОТ дійсно сприяло б партнерським перемовинам, а не розмовам у процедурному порядку, але поки що зберігається ситуація, яка не дозволяє скасувати зернове ембарго.

"Насправді Україна хоче, щоб ці товари ввозилися на територію Польщі на підставі ліцензій, але без визначення зрозумілих лімітів. Це знову могло б дестабілізувати наш ринок", – зазначив речник польського уряду

Польща може ввести ембарго на інші українські продукти

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Варшава може ввести ембарго й на інші продукти з України, поки не буде відпрацьований механізм співпраці між двома країнами.

За його словами, така заборона діятиме на всі продукти зі сходу, адже інтереси польського аграрія для уряду найважливіше.

Як Україна запропонувала вирішити "зерновий конфлікт"

Нещодавно Україна запропонувала європейським державам, які продовжили заборону на імпорт агропродукції, розглянути механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику).

Заступник міністра економіки України Тарас Качка зазначив, що деякі країни ЄС, а саме Румунія та Болгарія, вже готові розглянути цей механізм та позитивно відреагували на пропозицію української сторони.

Раніше ми розповідали, чи можна вирішити "зерновий конфлікт" без суду. Також ми писали, що Україна відкриє ще один залізничний коридор для експорту зерна. Більше про ринок зернових читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.