Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зерновий конфлікт вичерпано? Про що домовилися Україна, Литва та Польща

Угода сприятиме розширенню торгових можливостей для українських аграрних виробників

Фото: Pexels, Pixabay, Мінагрополітики. Колаж: Pro Гроші

Контроль українського зерна перенесли з польського кордону в порт Клайпеди

Фото: Pexels, Pixabay, Мінагрополітики. Колаж: Pro Гроші

Три сусідні країни – Україна, Литва та Польща здійснили важливий крок щодо розв'язання проблеми транзиту українського зерна. Ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль буде перенесено з українсько-польського кордону в порт Клайпеди в Литві, що призведе до значного поліпшення у транзиті аграрних вантажів та прискорення їхнього переміщення територією Польщі.

Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Угода була досягнута під час онлайн-зустрічі, у якій взяли участь міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський та його іноземні колеги Роберт Телус з Польщі та Кястутіс Навіцкас з Литви. Договір про "зелений коридор" має бути реалізований впродовж наступних двох днів.

Відповідно до угоди, ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль для всіх аграрних вантажів, що прямують до литовського порту Клайпеди, буде здійснюватися у цьому порту. Це дозволить уникнути зайвих затримок та обмежень на українсько-польському кордоні та сприятиме прискоренню процесу транзиту.

Микола Сольський підкреслив, що саме Україна запропонувала цей ініціативний крок, який сприятиме покращенню умов транзиту та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних аграрних виробників. Міністри сільського господарства Польщі та Литви зазначили, що їхні уряди підтримують цей крок як конструктивний та сприятливий для всіх сторін. Роберт Телус також підкреслив, що це рішення сприятиме подальшій розбудові транзиту та створенню "коридору солідарності" в Європі.

Україна відкриє новий залізничний коридор для експорту зерна

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про розширення можливостей експорту зерна. Це стане можливим завдяки новому наземному залізничному коридору.

За його словами, Україна вже відкрила альтернативний "зерновий коридор" і тестує його роботу. Проте планується зробити ще один шлях для збільшення транспортної інфраструктури. За яким маршрутом буде він йти, Кулеба не повідомив.

Раніше ми повідомляли, коли Польща може скасувати зернове ембарго. Також ми писали, що Україна заявила про готовність відкликати позови до СОТ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.