Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як довго українцям масово роздаватимуть повістки – експерт назвав дату

Загальна мобілізація в Україні почалася 24 лютого 2022 року і відтоді триває безперервно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжено до 20 травня 2023 року. Саме до цього часу в Україні масово й будуть роздавати повістки.

Про це повідомив начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко, пише ТСН.

Він наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку. Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

На сьогодні законодавством не визначено порядку, де можна чи заборонено вручати повістку, а тому це може здійснюватися будь-де. Однак у Львівському обласному ТЦК пояснили, що повістки вручаються не для відряджання військовозобов'язаного одразу на фронт, а для уточнення його облікових даних.

Коли почалась мобілізація та скільки вона ще триватиме

Ми вже писали, що загальна мобілізація в Україні почалася 24 лютого 2022 року і відтоді триває безперервно – хвиль немає. Призов до лав Сил оборони триває за планом, він відбуватиметься до завершення воєнного стану. Досі є й ті, хто приходять до армії добровольцями.

Детальніше читайте тут.

Як виглядає стандартна повістка

Раніше ми вже розповідали вам про те, що під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного.

Нижче можна побачити наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті.

Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність. Детальніше про повістки читайте в нашому матеріалі.

Останні зміни в правилах мобілізації

Раніше ми писали, що уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв. Серед них такі:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.

Про інші зміни ви можете прочитати за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого можуть призвати при мобілізації, а хто отримає відстрочку. Також ми повідомляли, що безробітних в Україні "мобілізують" на спеціальну службу.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.