Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безробітніх в Україні "мобілізують" на спеціальну службу – деталі

В уряді анонсували створення "Армії відновлення" та розповіли, скільки платитимуть українцям

Колаж: Pro Гроші

Безробітніх залучать до спеціальних робіт

Колаж: Pro Гроші

Через те, що в Україні стрімко збільшилася кількість безробітніх, їх будуть залучати до "Армії відновлення".

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства економіки України.

Передбачається, що безробітні братимуть участь у суспільно корисних роботах, в яких є потреба в регіонах. За це українці отримуватимуть зарплату, однак на рівні "мінімалки".

"Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття – близько 30% за підсумками року, і це є серйозним викликом для держави. Тому Уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт", – повідомила глава Мінекономіки Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що держава оплатить "службу" в "Армії відновлення" на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн.

До яких робіт залучать безробітніх

За словами Свириденко, це можуть бути роботи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Частина робіт будуть спрямовані на задоволення потреб ЗСУ, а також на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення.

Зокрема, це може бути:

  • облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття;
  • ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Організовувати роботу буде військове командування спільно з ОВА.

Кого залучать до "Армії відновлення"

До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я.

При цьому безробітні отримуватимуть оплату за роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн), що в більшості випадків є вищим, ніж допомога з безробіття. З учасниками таких робіт укладатимуться строкові трудові договори відповідно до КЗпПУ.

На сьогодні суспільно корисні роботи вже запроваджені в Сумській та Чернігівській областях. Так, в Сумській області такі роботи запроваджені у 18 територіальних громадах з 26, де не ведуться активні бойові дії, на них працевлаштовано майже 400 безробітних. В Чернігівській області до виконання таких робіт залучено 78 безробітних.

Скільки безробітніх в Україні

Директорка департаменту Державного центру зайнятості Любов Бершадська повідомила, що протягом 2022 року рівень безробіття значно виріс. Серед причин – повномасштабне вторгнення Росії, через яке велика кількість підприємств зруйновані або ж були змушені закритися, оскільки знаходилися у зоні активних бойових дій. А також гігантську хвилю біженців і внутрішніх переселенців, які змінили місце проживання і не здатні більше виконувати професійні обов’язки.

Загалом, за словами Бершадської, статус безробітного останні пів року мали більше ніж 700 тисяч осіб.

Водночас, через те, що чимало територій повертаються під контроль центральної влади України, статистика у жовтні набагато покращилася. Сьогодні можна з упевненістю говорити про цифру в 260 тисяч осіб, які не мають офіційної роботи.

Раніше ми писали про те, чи можуть українців відправити з біржі праці на фронт. Також ми пояснювали, як безробітнім в Україні офоромити субсидію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.