Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загальна мобілізація 2022: як виглядає повістка до військкомату

Існує чотири види документів під назвою "повістка", але не всі розуміють, як вони виглядають

Фото: Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Повістки не маєть єдиного зразка, тому можуть містити різні формулювання

Фото: Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні загальна мобілізація наказом президента Володимира Зеленського продовжена до 21 листопада 2022 року. Отже, повістки продовжуватимуть надходити громадянам віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати військовий обов’язок.

Сайт Pro Гроші розповідає, який вигляд має листок під назвою "повістка" і чим відрізняються різні її види.

Як виглядає стандартна повістка

Українцям можуть вручити документ у будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦКСП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Щоправда, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: писатиме не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від різниці у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Які бувають види повісток

Далеко не кожен документ означає, що ви одразу будете мобілізовані та потрапите на фронт. Це залежить від виду отриманої повістки. Всього розрізняють чотири, вони відрізняються за місцем направлення і діями, які вимагаються від військовозобов’язаного. Наприклад, вас можуть запросити на медкомісію або для уточнення особистої інформації.

  • Повістка для уточнення даних

Назва говорить сама за себе. Вам потрібно прийти в ТЦКСП, щоб оновити дані про склад сім’ї та стан здоров’я, місце роботи та ін.

  • Повістка на проходження медкомісії

Особа повинна пройти медичне обстеження та отримати висновок військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до служби. Якщо раніше вас визнавали непридатним через присутність хвороби (у мирний час), то під час воєнного стану рішення можуть змінити, оскільки перелік хвороб звужується.

  • Повістка на строкову службу

За ігнорування цього виду документа передбачається відповідальність по ст. 335 Кримінального кодексу України (ухилення від строкової служби). Зазвичай містить термін, у який потрібно з’явитися до дільниці. Під час воєнного стану таку повістку не видають, оскільки проводиться загальна мобілізація.

  • Мобілізаційне розпорядження

Якщо людину вже визнали придатною до служби за результатами медогляду, їй надходить документ про зобов’язання з’явитися у призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації. Неявка також підлягає під ст. 335 ККУ та буде каратися кримінальною відповідальністю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого можуть призвати при мобілізації, а хто отримає відстрочку. Також ми повідомляли, що безробітних в Україні "мобілізують" на спеціальну службу.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.