Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила бронювання від мобілізації змінили – хто тепер має право на відстрочку

Уряд затвердив постанову, якою змінив терміни бронювання та порядок надання квот для підприємств

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили правила бронювання чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів України змінив правила бронювання від мобілізації працівників підприємств.

Про це йдеться в постанові уряду № 76 від 27 січня.

Нова квота

Відповідно до документа, уряд встановив нову квоту для бронювання працівників підприємств від мобілізації. Якщо раніше підприємство могло забронювати лише 40% чоловіків, то тепер ця частка виросла до 50%.

Водночас постановою передбачено, що у разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовослужбовців, що підлягають бронюванню, може перевищувати 50%.

До підприємств, установ та організацій паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), перелік яких затверджується Міненерго, не застосовується обмеження кількості військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню.

Нові терміни

Крім того, уряд встановив чіткі терміни бронювання працівників підприємств від мобілізації. Згідно з новими правилами, заброньованим військовозобов’язаним може надаватися відстрочка від мобілізації, але не більше, ніж на шість місяців.

Кого можуть забронювати

Уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв, вказаних у постанові Кабміну:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.
  • Підприємства мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА "з урахуванням потреб громад".
  • Підприємство не має заборгованості з ЄСВ.
  • Розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої зарплати по регіону.
  • Підприємство є резидентом "Дія.City". Це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. Він почав діяти у лютому 2022-го.

Водночас комунальні підприємства, інформаційні телеканали, заклади у сферах культури, здоров’я, освіти та науки й соціальній сфері можуть відповідати тільки двом із вище зазначених критеріїв.

Окреме виключне право бронювання працівників встановлено для органів влади, підприємств, організацій та установ, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ.

Також постанова передбачає, що топкерівники держструктур чи підприємств підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

Раніше ми пояснювали, чому повістку можуть вручити тому, хто має бронь. Також ми розповідали, за яких обставин військовий може змінити місце служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.