Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий облік жінок: кого можуть призвати при мобілізації, а хто отримає відстрочку

Хоча взяття українок на облік у військкоматах добровільне, для деяких спеціальностей це відбувається в обов'язковому порядку

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Деяких жінок можуть призвати на війну

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Згідно закону про добровільний військовий облік жінок, лише медикині повинні стати на військовий облік в обов'язковому порядку.

Сайт Pro Гроші пояснює, жінок яких медичних спеціальностей стосується ця норма.

Перш за все потрібно розуміти, що навіть якщо жінка – медикиня і перебуває на військовому обліку, це не означає, що її обов'язково мобілізують. Однак законодавство все ж зобов'язує українок-медикинь ставати на облік у військкоматі.

Хто повинен стати на облік

Законодавством передбачено, що на військовий облік беруть жінок, які мають спеціальність з переліку, затвердженого Міністерством оборони України та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком.

Водночас, військовозобов'язаними є жінки медичних спеціальностей – як медсестри, так і інші медичні працівниці. Жінка береться на військовий облік у обов'язковому порядку після здобуття однієї з таких спеціальностей:

  • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, охорона здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза;
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
  • професіонали в галузі наук про життя та медичні науки, галузі медицини (крім медичних сестер);
  • професіонали у галузі лікувальної справи;
  • професіонали стоматології, наукові співробітниці (стоматологія), стоматологині, професіонали у галузі фармації, провізори;
  • професіонали медико-профілактичної справи, науковці;
  • інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства);
  • допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер);
  • медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
  • професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;
  • патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці у галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки;
  • медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
  • оператори медичного обладнання, робітники, які обслуговують обладнання з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів у охороні здоров'я.

Хто отримає відстрочку від мобілізації

Водночас, призвати під час мобілізації не можуть українок-медикинь, які заброньовані у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України чи визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців.

Також жінку не мобілізують, якщо вона має на утриманні трьох та більше дітей віком до 18 років, дитину з інвалідністю або піклується про дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років.

Що змінилося в нормах взяття жінок на військовий облік

Президент України Володимир Зеленський 21 жовтня підписав закон про добровільний військовий облік для жінок. Відповідно до документу, тепер жінки, які мають спеціальність із переліку Міністерства оборони України та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть стати на облік за бажанням.

Водночас в законі залишилась норма щодо обов'язкового військового обліку для медичних працівниць. Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, обов’язково повинні ставати на військовий облік військовозобов’язаних.

Важливо розуміти, що військовий облік не передбачає, що вас відразу відправлятимуть на війну. Цей облік потрібен для того, щоб держава розуміла кількість тих людей (жінок і чоловіків), яких у разі необхідності можна мобілізувати.

Раніше ми писали про те, хто з чоловіків може звільнитися з військової служби. Також ми пояснювали, в яких місцях українцям можуть вручати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.