Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли на передову? Як мобілізують чоловіків без досвіду служби в армії

Розбирались, скільки часу має пройти до того моменту, коли чоловіків без досвіду служби відправляють на лінію фронту

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Кого в першу чергу відправляють на фронт

Фото: УНІАН, Закон і бізнес. Колаж: Pro Гроші

Резерв громадян України, які раніше проходили строкову та інші види служби, наразі ще не вичерпано, їх й досі мобілізують. Але на службу призивають також і тих, хто раніше не проходив службу в армії.

Про це повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Куди призивають чоловіків, які раніше не служили в армії

Чоловіків, які не проходили раніше військову службу, зараз призивають тільки в навчальні військові частини/центри для проходження підготовки.

"Чим складніші спеціальності, тим довший термін підготовки. Але вона має тривати мінімум один місяць", — пояснив Роман Горбач.

Коли почалась мобілізація та скільки вона ще триватиме

Він нагадав, що загальна мобілізація в Україні почалася 24 лютого 2022 року і відтоді триває безперервно – хвиль немає. Призов до лав Сил оборони триває за планом, він відбуватиметься до завершення воєнного стану. Досі є й ті, хто приходять до армії добровольцями.

"Охочі, звичайно, є, але ми самі розуміємо, що уже їх набагато менше, бо усі, хто мав таке прагнення – твердо захищати Батьківщину, вони в перші місяці війни стояли в чергах в територіальні центри комплектування і були призвані на військову службу. Але, сказати що сьогодні їх немає, так не можна", – зазначив військовий.

Як виглядає стандартна повістка

Українцям можуть вручити повістку в будь-якому місці: вдома, на роботі (може прийти керівнику для особистого інформування працівника), на вулиці, у громадському місці тощо. Звісно, силоміць затримувати й доставляти людину в ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, інша назва – військкомат) ніхто не може, але дати в руки листок із наказом з’явитися у центр – стандартна справа.

Під час мобілізації роздають невеликий аркуш паперу з контактною та особистою інформацією. У верхній частині повістки вказані прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, нижче – наказ з’явитися за місцем виклику, під цим текстом – підпис військового комісара з печаткою. Внизу листка особа, яка отримала повістку, також має розписатися.

Однак, не існує єдиного зразка повістки. Зокрема, можуть змінюватися формулювання: буде написано не "наказ, наказую", а "пропоную з’явитися" тощо. Проте наслідки ігнорування документа не залежать від формулювань у тексті. Неявка при будь-якій формі – прохальній чи наказовій – тягне за собою однакову адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Раніше ми розповідали, які проблеми виникли через відсутність у законодавстві пункту про демобілізацію за станом здоров'я. Крім того, сайт Pro Гроші повідомляв, у яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.