Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відстрочка від служби, додаткові виплати та нові графіки відключень світла – головне за тиждень

Дізнайтеся, які важливі новини економічного характеру відбулися цього тижня

Фото: Pexels, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Коротко про головні економічні події останнього тижня

Фото: Pexels, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Для українців тиждень, що минає, приніс чимало цікавого. Економічні події торкнулися чи не кожного громадянина, тож не рекомендуємо пропускати повз вуха цю важливу інформацію, щоб не втратити додаткові можливості. Не буде зайвим згадати, що трапилося у світі фінансів та економіки з понеділка, 7 листопада, по неділю, 13 листопада.

Сайт Pro Гроші зібрав найбільш актуальні новини, які прямо чи опосередковано стосуються кожного українця.

Разова матеріальна допомога від роботодавця

Українці можуть звернутися до керівника за нарахуванням разової фінансової допомоги. Виплата може становити не більше 3 470 гривень, щоб за неї не довелося платити податки. Якщо сума грошової підтримки більша, вона прирівнюється до заробітної плати та оподатковується за стандартною ставкою – 18% плюс 1,5% військовий збір.

Не всі працівники можуть розраховувати на доплату. У відповідній заяві вони мають вказати безпосередню причину потреби, на яку підуть кошти. У 2022 році право на виплату надається у зв'язку зі скрутним становищем через війну, для лікування чи медичного обслуговування та з інших вагомих причин.

Керівник на власний розсуд встановлює, скільки видати співробітнику. На основі свого рішення формує і затверджує наказ.

Віджет для сповіщення про електроенергію вдома

Український розробник Вадим Клименко створив мобільний застосунок, який на головному екрані гаджета висвітлює поточну інформацію про присутність чи відсутність електрики за конкретною адресою. Програма більше нагадує віджет, який світиться зеленим або червоним кольором залежно від ситуації вдома.

Щоб скористатися ним, потрібно встановити програму Scriptable та обов’язково замінити IP. Це код, який прикріплюється до вашого роутера і стає унікальним для кожного користувача. Якщо роутер вимкнути від мережі, IP зміниться, тож віджет перестане працювати (варто буде знову замінити код на новий).

Отож коли світло в оселі вимикається, IP стає неактивним, і програма відслідковує цей стан, висвітлюючи червоний колір. Єдиний момент – наразі додаток працює лише на iPhone, хоча розробник обіцяв невдовзі запустити його для користувачів Android. А ще Вадим Клименко планує розробити бот для Telegram, який надсилатиме сповіщення про зміну стану електроенергії.

Бізнес потрапив у базу графіків відключень електроенергії

Український бізнес та підприємства, які розташовуються у приміщеннях, що не є багатоквартирними будинками, також підлягають екстреним або стабілізаційним відключенням електроенергії. Проте раніше такі адреси не включалися у графік, який надавала компанія ДТЕК "Київські електромережі".

Відтепер до адресної бази додали близько 10 000 юридичних клієнтів, які можуть відшукати своє підприємство у списку, щоб оперативно та ефективно спланувати роботу бізнесу. Зауважимо, що для мешканців житлових будинків графіки не зміняться, тобто скорочень обмежень електроенергії не буде.

У компанії просять повідомляти, якщо електрики на місці немає, хоча у графіках адреса не вказана. Це допоможе покращити базу та зробити її максимально відповідною до реального стану.

Офіційний сайт програми "єРобота"

В Україні існує державна програма під назвою "єРобота", яка надає українцям гранти на відкриття власної справи. Відтепер подати заявку можна на вебресурсі, запущеному спеціально для цього проєкту. Грантова програма для малого і середнього бізнесу запрацювала ще влітку поточного року, вона дозволяє стати власником фінансових активів від 250 000 до 8 млн гривень.

Стартапи можуть стосуватися ІТ-розробок, агровиробництва, переробних підприємств та інших невеликих бізнес-ідей. Завдяки "єРоботі" можна не лише розвивати економічний потенціал України, але й збільшити кількість робочих місць.

Відстрочка від мобілізації для військовозобов'язаних

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення продовжити відстрочку від призову на військову службу заброньованим працівникам на один місяць. Йдеться про співробітників, які виконують на роботі мобілізаційні завдання. Керівництво має право забронювати військовозобов'язаного робітника, якщо він працює в органах державної влади, місцевого самоврядування або на підприємстві, яке отримало мобілізаційне замовлення.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський скасував осінній призов на строкову військову службу, а також надіслав на затвердження наказ про продовження загальної мобілізації в Україні.

Більше дізнатися про відключення світла в Україні можна у нашій спецтемі. Також сайт Pro Гроші інформує про новини мобілізації та розповідає, як отримують повістки під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.