Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на газ, допомога для ВПО та інтернет від Starlink – головне про гроші за тиждень

Розповідаємо, що важливого на економічному фронті сталося цього тижня

Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня, що минає

Колаж: Pro Гроші

Поточний тиждень приніс українцям чимало новин економічного характеру. Всі вони вражають актуальністю і важливістю для більшості громадян, тож не буде зайвим згадати, що трапилося з понеділка, 31 жовтня, по неділю, 6 листопада.

Сайт Pro Гроші зібрав найбільш цікаві інформаційні приводи, які стосуються чи не кожного українця.

Публічні точки Wi-Fi завдяки Starlink

Через постійні відключення електроенергії у деяких регіонах не працюють вежі мобільного зв'язку, також відсутній мобільний інтернет і Wi-Fi. Щоб забезпечити громадян можливістю завжди бути на зв'язку, в Україні планують створити публічні точки Wi-Fi, які роздаватимуть інтернет незалежно від роботи енергомережі.

Для цього залучать 1 570 терміналів Starlink. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, план хочуть втілити у життя протягом місяця. Спочатку встановлять тестову точку, її роботу перевірять у внутрішньому форматі, а потім удосконалять і масштабують для втілення по всій території України.

Електронні рецепти на відпуск ліків

З 1 листопада аптеки зможуть відпускати наркотичні (психотропні) лікарські засоби за електронним рецептом. Раніше препарати можна було отримати по рецепту, виданому лікарем на спеціальному бланку форми №3. Нововведення повинно полегшити доступ до конкретних ліків, у той же час посилюючи контроль за їх обігом в Україні.

Адже щоб отримати рецепт, потрібно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я. Йдеться про препарати, обіг яких суворо контролюється і обмежується на державному рівні. Виписати е-рецепт зможе лікар, що відповідає за лікування пацієнта.

Аби скористатися ним, потрібно відкрити повідомлення СМС з номером рецепту і унікальним кодом підтвердження, який прийде на номер телефону. Ці дані варто сказати фармацевту в аптеці, який видасть потрібні лікарські засоби. Рецепт діє всього 10 днів з моменту отримання.

Постачальники встановили тарифи на газ

Перед початком опалювального сезону важливо знати, які тарифи на газ діють у вашого постачальника. Оскільки в Україні накладено мораторій на підвищення тарифів, то вартість не зміниться щонайменше до весни 2023 року. Ціна коливається від 7,7 грн до 9,99 грн за кубометр.

Більша частина українців користується послугами Нафтогазу. Компанія пропонує блакитне паливо по 7,96 грн, хоча є постачальники, які встановили нижчі тарифи. Наприклад, ТОВ "ЕРУ Людям", ТОВ "Енерджі Трейд Груп" тощо. Найвищу ціну встановила компанія "Ритейл Сервіс", яка під брендом "СвітлоГаз" продає кубометр по 9,99 грн.

Зауважимо, що нові клієнти можуть оформити договір на річну вартість, вищу від ціни для діючих споживачів. Тому ретельно вивчайте умови перед тим, як підключитися до нової компанії.

Обов’язкові податки для обмінників

3 листопада Верховна Рада ухвалила закон щодо обов'язкового авансованого внеску з податку на прибуток для обмінних пунктів валют. Небанківські установи повинні сплачувати три мінімальні зарплати за кожен пункт обміну у містах, де кількість населення – понад 50 тисяч мешканців. В інших випадках (коли жителів менше) сума фіксується у розмірі однієї мінімальної зарплати за кожен обмінний пункт.

Нагадаємо, що розмір мінімальної зарплати у 2023 році становитиме 6 700 грн. Відповідний закон ухвалили на фоні невеликої суми податку на прибуток, яка надійшла за 2021 рік від небанківських установ. У той час, коли обсяг проданої валюти становив понад 384 143 мільйони гривень, вони сплатили лише 7 мільйонів гривень податку.

Українцям збільшили розмір міжнародної допомоги

Внутрішньо переміщені особи та українці, які постраждали від військової агресії Росії, отримували фінансову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у розмірі 6 600 грн на людину протягом трьох місяців. Проте з наближенням опалювального сезону, коли за комунальні послуги доведеться платити в кілька разів дорожче, організація збільшила суму допомоги і термін виплати.

Тепер українці можуть розраховувати на 13 200 грн на особу, що надходитимуть впродовж шести місяців. Виплати розраховані на жителів дев'ятьох областей, зокрема Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Черкаської і Чернігівської.

Підтримка належить не лише людям, які мають статус ВПО, але й тим, хто повернувся на місце постійного проживання. До визначених категорій належать самотні батьки з дітьми до 18 років, опікуни над людьми похилого віку, сім'ї з прийомними дітьми або які опікуються особами з особливими потребами.

Більше дізнатися про відключення світла в Україні можна у нашій спецтемі. Також сайт Pro Гроші інформує про новини мобілізації та розповідає, як отримують повістки під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.