Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні "злетіли" ціни на овочі та м'ясо: які причини та коли ситуація стабілізується

Економічний експерт назвав причини дефіциту огірків та помідорів, а також вказав на наслідки массового закриття теплиць

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому в Україні дорожчають продукти харчування

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За січень та половину лютого 2023 року в Україні на 9,8% подорожчали продукти харчування, така тенденція збережеться як мінімум і в перші місяці весни.

Про це повідомив кандидат економічних наук, експерт Олександр Хмелевський.

Чому "підскочили" ціни на овочі та фрукти

Вартість овочів та фруктів, на думку аналітика, зростає через витрати на їхнє зберігання – бо чим довше вони залишатимуться на складах, тим більше коштів це вимагатиме. Підприємці відображають свої витрати у споживчих цінах. Несприятливі погодні умови восени та війна спровокували дефіцит певних овочів на ринку. Це, зокрема, морква та цибуля, третину яких вирощували на Херсонщині. Окупація ворогом даного регіону призвела до втрати значної частини урожаю. А дощі, зокрема, вплинули на якість цибулі, яка почала швидко дорожчати.

Які причини закриття приватних теплиць

За словами Хмелевського, більша частина тепличних господарств змушена була припинити свою роботу через високі ціни на світло та газ, а також перебої з електроенергією. Саме через закриття теплиць так швидко зростають ціни на огірки та помідори.

Дефіцит овочів частково компенсують за рахунок імпорту з Польщі та Туреччини, однак вони все одно подорожчали через значний попит.

Чому виникли проблеми із м’ясом та хлібом

На жаль, крім овочів в Україні спостерігається дефіцит м'яса, яєць та молока, які покривають за рахунок імпортованого товару. Причина цього – значне скорочення поголів’я свиней, корів та курей.

За словами експерта, стабільні ціни – на борошно, крупи та олію. Однак хліб й надалі дорожчатиме через підвищення зарплат працівників галузі та вартості енергоносіїв.

Коли покращиться ситуація

Експерт вважає, що ціни зможуть стабілізуватися у травні, коли підприємці продаватимуть залишки продукції зі складів перед новим урожаєм. Влітку мають подешевшати сезонні продукти – молочка та яйця.

Як за рік змінилися ціни

Повномасштабний напад Росії на Україну істотно повпливав на цінники. Наприклад, за підсумками 2022 року вартість продуктів зросла на понад 34%. Як змінювалися ціни:

  • У місячному вимірі (з листопада по грудень 2022 року) ціни зросли на 0,7% так само як і в листопаді. Раніше Індекс споживчих цін перевищував 2%.
  • А от в річному (грудень 2021 року проти грудня 2022 року) – на 34,4%.

Що подорожчало найбільше

У грудні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Так само підвищилася вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 0,7%.

  • На 2,5 – 0,9% подорожчали масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби.
  • Водночас на 2,7 – 0,1% подешевшали продукти перероблення зернових, яйця, цукор, м'ясо птиці, сало, свинина, рис.

Раніше писали про те, хто має купувати продукти в сімʼї та платити за них на думку експертів. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.