Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова хвиля подорожчання: українців попередили про зміни у цінах на деякі продукти

Незабаром ціни на м'ясо в Україні стабілізуються, однак розпочнеться хвиля подорожчання інших харчових продуктів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову зміняться ціни на продукти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні незабаром можуть здорожчати харчові продукти, на обробку яких витрачається багато енергоресурсів. Очікується, що вартість таких продуктів зросте на 10-12%.

Про це заявив в етері телемарафону член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

"Продукти харчування, які при переробленні вимагають багато енергоносіїв, можуть дорожчати на 7-10-12%", — сказав він.

При цьому Солончук зазначив, що тенденція до подорожчання може змінитися на здешевлення наприкінці весни. Усе завдяки тому, що в Україні є мільйоні домогосподарств, які займаються вирощуванням власної продукції.

Так, за словами Дмитра Солончука, коли свіжа продукція з травня з’являється на полицях магазинів і базарів, то вартість продуктів, як правило, знижується. Схожа тенденція, пояснив він, відбувається із м'ясом, яке дорожчає перед новорічними святами через наростальний попит.

"У лютому ціни на м’ясо стабілізуються, вартість точно не має зростати", — сказав депутат.

Як за рік змінилися ціни

Повномасштабний напад Росії на Україну істотно повпливав на цінники. Наприклад, за підсумками 2022 року вартість продуктів зросла на понад 34%. Як змінювалися ціни:

  • У місячному вимірі (з листопада по грудень 2022 року) ціни зросли на 0,7% так само як і в листопаді. Раніше Індекс споживчих цін перевищував 2%.
  • А от в річному (грудень 2021 року проти грудня 2022 року) – на 34,4%.

Що подорожчало найбільше

У грудні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Так само підвищилася вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 0,7%.

  • На 2,5 – 0,9% подорожчали масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби.
  • Водночас на 2,7 – 0,1% подешевшали продукти перероблення зернових, яйця, цукор, м'ясо птиці, сало, свинина, рис.

Ціни зростатимуть й надалі?

У 2023 році на кінцеву вартість харчових продуктів, крім нестійкої ситуації в енергетиці, впливатиме і сезонний фактор. Адже, наприклад, більшість овочів Україна отримувала із Херсонської області та півдня Запорізької, які наразі перебувають під контролем ворога..

"Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Минулого року вона зросла лише на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме", – пояснює директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною. Також ми писали, які продукти в Україні подешевшали на початку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.