Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінники знову зазнають змін: чому зросте вартість цукру і чого очікувати далі

Розповідаємо, чому зміниться вартість одного із найпопулярніших товарів серед українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому в Україні зміняться ціни на цукор

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дефіциту цукру в Україні у 2023 році не передбачається, але ціни все одно зростуть, бо цукрова галузь не має працювати собі у збиток.

Про це розповів директор НПЦ Цукробурякового виробництва Олександр Коротинський.

Він зазначив, що подорожчання буде не суттєвим, адже гуртові ціни на цукор наразі перебувають у межах рентабельності.

"Цього сезону галузь врятувало те, що аграрії встигли закупити насіння і деяку частину добрив та засобів захисту рослин заздалегідь. Бо всі товарно-матеріальні цінності зросли в ціні‎"‎, — сказав Коротинський.

Він також пояснив, що впродовж року українці споживають майже 1,2 млн тонн цукру. У сезоні 2022/2023 прогнозується виробництво в 1,25 млн тонн. Плюс, Україна має значні перехідні залишки – 500 тис. тонн.

При цьому Коротинський зазначив, що цукрові заводи в Україні можуть припинити роботу без підтримки держави.

"Нам важливо, щоб українська влада на рівні Міністерства і надалі продовжувала видавати без перешкод експортні ліцензії на експорт цукру до Європи. У іншому випадку, ми побачимо закриття цукрових заводів. І не одного", — підкреслив він.

Як дорожчав цукор восени 2022 року

У вересні, якщо порівнювати із серпнем, ціна на цукор зросла так:

  • 1 кг цукру кристалічного в серпні в середньому коштував 31,35 грн, у середині вересня – 34,78 грн;
  • 3 кг зросли у вартості з 92,83 грн до 105,99 грн.

Торішнє зростання цін заступник директора інституту аграрної економіки Микола Пугачов пояснював світовими процесами, які вплинули на Україну, і повномасштабною війною з Росією.

"У серпні минулого року в Бразилії сталася непередбачувана подія – заморозки. Виникли проблеми на світовому ринку цукру з сировиною – цукровою тростиною. І у світі почали зростати ціни на цукор. В Україні цукор за темпами зростання цін став рекордсменом у 2021 році – на 61,5% зросла ціна. До цього додаються проблеми, викликані війною", – зазначав він.

А ще у собівартості виробництва цукру 60-70% становлять енергоносії та пальне, які стали дорожчими на фоні бензинової кризи. Також на вартість продукту впливали ще й логістичні витрати.

Раніше ми розповідали, чому в Україні можуть зрости ціни на хліб, овочі та олію. Також ми писали, хто з українців може розраховувати на допомогу з часткового безробіття.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.