Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову зміни на цінниках – за які продукти українцям доведеться платити більше

Підприємства зазнали чималих збитків через війну, що може спровокувати серйозне зростання цін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців чекає чергове подорожчання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну істотно вплинуло на ціни. Наприклад, за цей рік вартість продуктів піднялася на понад 34%. Це більше, ніж річний рівень інфляції. Загалом подорожчали всі категорії продуктів, але найвідчутніше ціна змінилася на яйця та фрукти.

Про це пише Державна служба статистики.

Як змінились ціни

  • У місячному вимірі (з листопада по грудень 2022 року) ціни зросли на 0,7% так само як і в листопаді. Раніше Індекс споживчих цін перевищував 2%.
  • А от в річному (грудень 2021 року проти грудня 2022 року) – на 34,4%.

Що найбільше подорожчало

У грудні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Так само підвищилася вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 0,7%.

  • На 2,5 – 0,9% подорожчали масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби.
  • Водночас на 2,7 – 0,1% подешевшали продукти перероблення зернових, яйця, цукор, м'ясо птиці, сало, свинина, рис.

Ціни будуть ще вищими?

Раніше ми писали, що наразі підприємства зазнали чималих збитків. Все через часті відключення світла, які трапляються через війну з Росією. Такими темпами вони можуть спровокувати серйозне зростання цін на овочі, олію та хліб.

У 2023 році на кінцеву вартість харчових продуктів досить сильно впливатиме і сезонний фактор. Не варто забувати про те, що більшість овочів Україна отримувала із Херсонської області та півдня Запорізької, які наразі знаходяться у тимчасовій окупації.

"Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Минулого року вона зросла лише на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме", – пояснює директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Можливо таке, що подорожчає і хліб. Все через постійне відключення світла, які трапляються після російських атак на енергоінфраструктуру. Виробники, переробники та ритейлери, які користуються генераторами, не оплачуватимуть їхню роботу з власної кишені. А це означає, що додаткові витрати перекладуть на покупців.

Вартість м'яса знову змінилася

Українці помітили здорожчання мʼяса. Свою вартість змінили саме свинина та курятина. Наприклад, станом на 5 січня свиняча груднинка коштує в середньому 176,81 грн/кг. А це на 8 грн більше середньомісячної ціни грудня 2022. За кілограм курятини ви в середньому заплатите більше на 10%, ніж торік.

Раніше ми розповідали про лайфхаки, які допоможуть навести лад у сімейному бюджеті. Також ми писали, хто в Україні може отримувати зарплату від 40 тис. грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.