Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні 5 гривень продають за 24 тисячі – що робить банкноту унікальною (фото)

На аукціоні 5 гривень із незначними дефектами продають за 24 тисячі гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні 5 гривень продають за більш ніж 20 тисяч

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні на онлайн-аукціоні боністам пропонують придбати купюру у розмірі 5 грн 1992 року випуску за 24 тисячі гривень.

Оголошення про продаж з'явилося на спеціалізованому ресурсі Violity.

Чому банкнота незвична

Купюра дорога, бо має незначний брак — на її звороті чітко продрукували лише орнамент і номер. Крім того, банкнота:

  • без прихованих дефектів;
  • була реставрована – власник її вирівняв.

За які дефекти колекціонери готові платити найбільше

Крім бракованих банкнот, колекціонери дуже часто полюють ще й на браковані монети. Наприклад, різновид монет – 1АА+ вважаться дуже цінним серед нумізматів, адже монети такого різновиду викарбувані не з аналогічного матеріалу, як інші монети подібного номіналу.

Наприклад, монету номіналом 2 копійки викарбували не з нержавіючої сталі, а з міді. Монета з таким вагомим дефектом зараз може дуже дорого коштувати.

Як позбутися монет

В Україні все більшої популярності набувають безготівкові розрахунки, але ще досі існують люди, які збирають монети різних номіналів у скарбничку. Тож якщо ви відноситесь саме до останньої категорії людей і відчуваєте, що настав час позбутися монет, то ось декілька способів, як це зробити:

  • розрахуватися монетами в магазині. Українське законодавство передбачає, що магазини повинні приймати всі платіжні засоби (як банкноти, так і монети) та не відмовляти покупцям в оплаті товарів. Головна умова, щоб гроші були платоспроможними. Найкращим варіантом стане оплата покупок на невеликі суми, щоб не затримувати чергу, поки касир рахує ваші заощадження;
  • здати в касах банків. Такі операції повинні здійснювати всі фінустанови, однак деякі з них можуть брати комісію. Часом вона сягає 3% від суми;
  • перевести на депозит чи рахунок. Це можна також зробити у банку;
  • переказати у валюту. Операції доступні як у банку, так і в пунктах обміну.;
  • витратити в терміналі, де є відсік для монет певних номіналів. У такий спосіб можна поповнити баланс телефону, оплатити інтернет чи комунальні послуги.

Найпопулярніша банкнота в Україні

За даними НБУ, станом на 1 січня 2023 року сума готівки, що перебувала в обігу в Україні, становила 716,1 млрд грн. При цьому найчастіше українці використовують банкноти номіналом 500 гривень – 26,5% від загальної кількості банкнот в обігу. Популярність цієї банкноти регулятор пояснює зростальним попитом на цей номінал банкнот.

Найменше ж громадяни розраховуються "червонцями". Причина: НБУ поступово виводить банкноти у 10 гривень і замінює їх на відповідні обігові монети.

Раніше ми розповідали, що українцям дозволять робити з пенсіями після впровадження накопичувальної системи. Також ми писали, що в Україні монету номіналом 25 копійок продають за 25 000 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.