Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

18 000 грн за копійку – що особливого в монеті, за яку "б'ються" на аукціоні

Серед особливостей монети – середній зуб тризуба має округлу форму

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету за 500 доларів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні власники рідкісних копійок можуть заробити чималу суму грошей, якщо правильно визначать унікальні характеристики монети та зможуть довести її цінність. Один з таких екземплярів продають за 500 доларів, тобто 18 000 грн.

Лот опублікували на порталі Violity.

Вебресурс дозволяє продати нумізматам та колекціонерам копійки будь-якого номіналу, якщо вони мають деякі особливості. Користувач порталу з ніком maksss64 пропонує відвідувачам сайту придбати монету номіналом 10 копійок, виготовлену в 1992 році. Її різновид – 3.11ДАм, матеріал – латунь (алюмінієва бронза), зовнішній стан задовільний як для речі, що знаходилася в експлуатації, вага – 1,69 г.

Монети зі штамом 3 в обігу зустрічаються найчастіше, але дійсно цінні серед них трапляються рідко. Зазвичай ціна не доходить до 200 грн, проте за умови наявності кількох особливостей вартість може становити 16 000 грн і більше. Зокрема високу вартість копійці додають наступні характеристики.

  1. Середній зуб тризуба округлий, товстий.
  2. Широкий проріз шостого зерна у другому колосі.
  3. У гронах №3 та №6 по 6 ягід.
  4. Гурт з дрібною насічкою.

Щоб ціна не відповідала номіналу, завжди звертайте увагу на гурт. Якщо перші три ознаки наявні, але гурт має велику насічку, то копійка не буде коштувати навіть кількох гривень. Зауважимо, що 10 копійок 1992 року – це обігова монета, серед екземплярів якої нечасто знаходять справді рідкісні та дорогі. Відомо дуже багато різновидів аверсу і реверсу, що знецінює велику частину копійок.

Неймовірно дорогі знахідки в гаманці

Раніше на радість колекціонерам на аукціоні Violity пропонували нумізматам такий же номінал, проте викарбуваний у 2004 році. Особливість екземпляра – його створили на заготівлі для 1 копійки з нержавіючої сталі. Такі монети вважаються дуже рідкісними й цінуються колекціонерами. Ще більшої вартості додає факт, що відсутні дефекти та сліди користування. Якби над копійкою проводили реставраційні роботи, за неї не віддали б 29 000 грн.

Інша унікальна монетка номіналом 2 копійки особлива тим, що виготовлена не з алюмінію, як зазвичай, а з міді. З одного боку, це значний дефект, проте саме він робить її рідкісною та цінною. Такий різновид у нумізматичних каталогах має позначення 1АА+.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні 10 копійок продають за 29 тисяч гривень. Також ми повідомляли, копійки якого номіналу коштують мінімум 100 доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.