Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обиратимуть самі: що українцям дозволять робити з пенсіями під час накопичення

Замість традиційного Пенсійного Фонду, який зараз функціонує, в Україні з'явиться абсолютно нова структура

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсійну реформу продовжать впроваджувати у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після впровадження пенсійної накопичувальної системи українці самостійно зможуть обирати для внесків пенсійний фонд.

Про це в етері телемарафону заявила заступниця міністерки соціальної політики Дарія Марчак.

За її словами, спочатку усі накопичення громадян усе одно надходитимуть на рахунки державного Пенсійного фонду. Обирати іншу організацію, якій надходитимуть пенсійні заощадження, українцям дозволять за три роки після впровадження реформи.

"Держава регулюватиме через закони, нормативні акти якість роботи цих фондів, вимоги до їхнього функціонування. А щоб приватні інституції підготувалися до запровадження накопичувальної системи, на першому етапі, перші три роки, передбачається, що всі внески будуть здійснюватися саме до державного Пенсійного фонду", — розповіла вона.

При цьому замість традиційного Пенсійного фонду України, який наразі функціонує в державі, передбачається створення зовсім іншого інституту.

Зменшення податків у рамках пенсійної реформи

Як пояснила Дарія Марчак, задля використання коштів на накопичення українцям можуть зменшити деякі податки. Наразі це питання обговорюється з експертами.

"Запровадження накопичувальної пенсійної системи на першому етапі чи в цілому через зменшення ЄСВ може призвести до зменшення ресурсу Пенсійного фонду. Але будьмо реалістами — уже сьогодні держава значною мірою, приблизно на 40 %, фінансує Пенсійний фонд. Зараз є багато пропозицій експертів щодо того, що можливо, фінансування внесків потрібно буде забезпечити не через зменшення ЄСВ, а через іншу конфігурацію — зменшення інших податків", — розповіла вона.

Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення: що відомо

Реформа пенсійної системи буде ключовим завданням української влади на 2023 рік, заявив нещодавно прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Відомо, що накопичувальні пенсійні рахунки отримають всі українці, які працюють. Гроші потраплятимуть туди з трьох джерел:

  • внесок роботодавця;
  • внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах;
  • добровільні внески громадян.

Раніше ми розповідали, чи звільнили військових від сплати аліментів на період війни. Також ми писали, які податкові пільги скасували в Україні для грального бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.