Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна прорвала російську блокаду? З Одеси вийшло перше судно з зерном

В порту Одеси знаходиться ще одне судно під завантаженням українською пшеницею для Єгипту

Фото: Александр Кубраков/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Із порту "Чорноморськ" вийшло судно з українським зерном

Фото: Александр Кубраков/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна зробила важливий крок у відновленні своєї економіки та вивезенні сільськогосподарських продуктів на світовий ринок. З одного з портів Великої Одеси вийшло вантажне судно, яке після виходу Росії із зернової угоди зайшло під завантажування.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков на своїй сторінці у Facebook.

Судно вирушило з порту "Чорноморськ" і рухається в напрямку Босфору. Це стало можливим завдяки створенню тимчасового коридору для цивільних суден Військово-морськими силами ЗСУ.

"Судно Resilsent Africa з 3 тисячами тон пшениці вийшло з порту "Чорноморськ" та рухається в напрямку Босфору. Це перше з двох суден, які зайшли в порт Чорноморськ на минулому тижні по встановленому ВМС ЗСУ тимчасовому коридору для цивільних суден. Друге судно знаходиться в порту під завантаженням українською пшеницею для Єгипту", – наголосив Кубраков.

Єврокомісія скасувала ембарго на імпорт українського зерна

Єврокомісія припиняє ембарго на українську агропродукцію після 15 вересня. Заборона тривала в п'ятьох державах-членах ЄС і була переглянута через цінові стрибки.

Україна зобов'язалася ліцензувати експорт зерна протягом 30 днів після 16 вересня для контролю. Обидві сторони будуть стежити за виконанням заходів, і Єврокомісія обіцяла не накладати нових заборон, поки діють встановлені заходи. Польща залишається при своєму рішенні про ембарго навіть після скасування Єврокомісією.

Україна подала позов до СОТ

Київ планує судитися з Польщею, Словаччиною та Угорщиною через їх відмову приймати українську сільськогосподарську продукцію. Судовий позов буде поданий до Світової організації торгівлі, заявив торговий представник України Тарас Качка. Україна вважає ці дії країн Євросоюзу неправомірними й планує заборонити експорт фруктів та овочів з Польщі.

Качка вважає, що дії Польщі, Угорщини та Словаччини є проявом недовіри до Єврокомісії, і це має серйозні наслідки для єдності Європейського Союзу в торговельних питаннях. Він називає це "найбільшою системною проблемою" і вважає, що це може вразити довіру до Брюсселя як посередника у торговельних переговорах для всього ЄС.

Раніше ми повідомляли, що Єврокомісар висунув пропозицію, як можна вирішити проблему з зерновим ембарго. Також ми писали, що Єврокомісія незадоволена позицією Польщі, Угорщини та Словаччини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.