Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернове ембарго скасують? Єврокомісія незадоволена позицією Польщі, Угорщини та Словаччини

Європейська комісія звернулася до країн ЄС після заяви про продовження заборони імпорту українського зерна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зернове ембарго скасували не всі країни ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після того, як 15 вересня Єврокомісія оголосила про скасування зернового ембарго, Польща, Словаччина та Угорщина заявили, що продовжуватимуть заборону імпорту зерна з України. Тепер Європейська комісія закликає країни бути більш конструктивними у цьому питанні.

Про це пише Reuters.

Що кажуть у Єврокомісії

Речниця Європейської комісії прокоментувала рішення країн щодо продовження зернового ембарго та зазначила, що наразі важливо, аби усі країни знаходили компроміс та продовжували конструктивно взаємодіяти між собою.

"Зараз ми зосереджені на тому, щоб запрацювала нова система, про яку ми нещодавно оголосили. Зустріч із представниками всіх зацікавлених країн ЄС у понеділок дасть можливість продовжити обговорення цього питання (заборони імпорту українського зерна – ред.)", – заявили у Єврокомісії.

Продовження зернового ембарго

Ще до того, як Єврокомісія оголосила своє рішення щодо зернового ембарго, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країна продовжить заборону на ввезення агропродукції навіть в разі скасування обмежень.

До рішення Польщі також приєдналася Словаччина, яка заявила про продовження заборони імпорту української агропродукції, аби зменшити надмірний тиск на ринок зернових та залишатися справедливими до вітчизняних виробників. Угорщина своєю чергою підтримала інші країни та ввела заборону на ввезення з України 24 видів сільгосппродукції, враховуючи зерно, овочі, м'ясо та мед.

Україна може подати позов на Польщу через заборону імпорту зерна

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відреагував на заяву Польщі щодо заборони ввезення українського зерна, та зазначив, що у такому разі країна буде вимушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм генеральної угоди з тарифів й торгівлі.

За його словами, Україна не має та не мала намірів шкодити польським фермерам. До того ж наша країна, попри війну та блокування Росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ.

Раніше ми розповідали, як українська влада відреагувала на скасування зернового ембарго. Також ми писали, що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років. Більше про зерновий ринок України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.