Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернова угода не межа – які ще були варіанти для експорту української продукції

Українська сторона, зі свого боку, запропонувала продовжити дію зернової угоди без участі росіян

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Російська сторона вийшла з зернової угоди

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Зернова угода не була єдиним варіантом для експорту зерна з України. Проблеми в її роботі сприяли збільшенню перевезень через менші річкові порти на Дунаї, а також через залізничний та автомобільний транзит країнами Євросоюзу.

Про це пише Bloomberg.

За підрахунками експертів, тоннаж, який переміщували альтернативними шляхами, фактично перевищував обсяги, що переміщувалися завдяки зерновій угоді.

Проте альтернативи обходяться дорожче, ніж доставка через глибоководні порти України. Все тому, що дунайські порти можуть приймати лише менші кораблі, а це зменшує обсяг, тоді як зерно, що експортують потягами, сповільнюється рейками різного розміру на прикордонних переходах.

Ці постачання також спричинили напруженість у відносинах між Україною та сусідніми країнами. Після цього відомо, що Євросоюз дозволив п'яти східним державам-членам ввести обмеження на закупівлю українського зерна всередині країни, зберігаючи при цьому можливість транзитного постачання. Термін заборони закінчується вже у вересні, але п’ять країн Євросоюзу вимагали її продовження.

Що відомо про припинення зернової угоди

17 липня прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що зернова угода фактично зупинена. Він додав, що Росія повернеться до її реалізації, як тільки"буде виконано російську частину домовленостей щодо зернової угоди".

Крім того, в ООН нібито також вже отримали повідомлення від Москви щодо зупинення зернової угоди. А Києву передали ноту, в якій містилася інформація про те, що виконання ініціативи має бути повністю припинено з 18 липня.

Чого вимагає Москва для продовження зернової угоди

Ключовою вимогою Кремля є підключення російського сільськогосподарського банку "Россельхозбанк" до міжнародної платіжної мережі SWIFT.

Банк відключили від SWIFT у червні 2022 року через вторгнення Росії в Україну. Речник ЄС заявив у травні, що ЄС не розглядає можливість відновлення роботи російських банків у SWIFT.

Також згідно з західними ЗМІ, ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії "Россельхозбанку" до SWIFT, щоб дозволити здійснювати операції з зерном і добривами.

Крім того, в ООН докладають зусиль, щоб Росія дозволила продовжити зернову угоду на кілька місяців. Але Організація Об'єднаних націй намагалася виграти час для ЄС, щоб отримати змогу для підключення дочірньої компанії "Россельхозбанку" до SWIFT.

Раніше ми писали про те, що нещодавно з Одеси надійшла невтішна звістка про роботу зернового коридору. Також повідомляли про те, хто погодився гарантувати безпеку суден з українським зерном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.