Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дружбі кінець? Чому Україна судитиметься з недавніми партнерами з Євросоюзу

За словами торгового представника України Тараса Качки, дії деяких країн ЄС дестабілізують внутрішню ситуацію у блоці

Фото:УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна судитиметься з Польщею, Угориною та Словаччиною у Світовій організації торгівлі

Фото:УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український уряд судитиметься з Польщею, Словаччиною та Угорщиною через те, що ці країни відмовляються приймати сільськогосподарську продукцію з України. Позов зареєструють у Світовій організації торгівлі.

Про це сказав в інтерв'ю Politico торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, у Києві вважають дії трьох країн Євросоюзу юридично неправомірними. Крім судових розбірок, офіційний Київ планує заборонити експорт фруктів та овочів з Польщі.

Качка зазначив, що судовий позов розглядатимуть у Світовій організації торгівлі.

"Нам здається, що дії Угорщини та Польщі є заявою про тотальну недовіру до Єврокомісії. Тож важливо довести, що ці дії юридично неправомірні. Тому ми почнемо судовий розгляд", — заявив Качка.

Він пояснив. що Польща, Угорщина та Словаччина відкрито ігнорують рішення Євросоюзу. Це вже не просто внутрішня справа ЄС. На думку Качки, тепер торговельні партнери можуть не довіряти тому, що Брюссель говорить від імені Європейського Союзу. Це, за словами торгового представника України, є "найбільшою системною проблемою".

"Впродовж багатьох років саме Європейська комісія є посередником у торговельних переговорах та Інститутом торговельної політики для всього ЄС. І усі працювали на цій основі. Системний підхід Будапешта та Варшави, які ігнорують позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, буде проблемою для ЄС в цілому, тому що там немає єдності", — підкреслив він.

Імпорт українського зерна в ЄС

15 вересня 2023 року Єврокомісія відмовилася продовжувати ембарго на українську агропродукцію. Але Київ при цьому пообіцяв, що задля уникнення сплеску цін на зерно встановити систему ліцензування експорту протягом 30 днів.

В Єврокомісії пообіцяли не втручатися і не вводити нові заборони, допоки в повному обсязі працюватимуть встановлені заходи.

Того ж дня Польща, а згодом Словаччина та Угорщина заявили, що не підтримують рішення Єврокомісії та самостійно продовжують заборону на ввезення українського зерна та інших агротоварів.

Болгарія підтримала Україну

Країна услід за Євросоюзом скасувала заборону на імпорт української аграрної продукції. Зміни затвердив парламент Болгарії, вони стали чинними 15 вересня. Йдеться, що Україна зможе виконувати наступні поставки:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • ріпаку;
  • насіння соняшника.

Цей крок став висловленням солідарності з Україною.

Раніше ми писали, чому українські аграрії б'ють на сполох. Більше про ринок зерна в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.