Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна обійтися без суду? Єврокомісар висунув пропозицію щодо зернового ембарго

Позов України до СОТ відображає розбіжності в питаннях торгівлі та економічних відносин нашої країни з її європейськими партнерами

Фото: скриншот, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Януш Войцеховский вважає, що питання зернового ембарго можна вирішити без суду

Фото: скриншот, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 15 вересня мало завершитися обмеження з експорту українського продовольства до ЄС. Проте три з п'яти держав вирішили проігнорувати цей термін, що призвело до того, що Україна вирішила подати позов до Світової торговельної організації (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини. Дії української сторони здивували єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського, особливо після допомоги, яку надавали сусідні держави-члени ЄС.

Про це він розповів у коментарі 24 каналу.

"Як колишній суддя, я хотів би поділитися думкою про те, що, в принципі, угода краще, ніж судовий процес, тому краще домовитися, ніж судитися. Тим більше, що буде легко довести, що Україні не завдано шкоди в її експортному потенціалі. Зараз, навпаки, постійно докладаються зусилля для збільшення українського експорту, наскільки це можливо", – зазначив Войцеховський.

Єврокомісар сподівається на діалог між країнами. Він зазначив, що наша держава ускладнила ситуацію, оскарживши рішення держав у СОТ. Проте він вважає, що "все ще є шанс, що саме таким чином ці проблеми будуть вирішені."

Войцеховський зазначив, що Єврокомісія стежитиме за системою ліцензій на експорт, яку запропонувала Україна, з метою запобігти надмірному навантаженню на країни, що межують з нашою державою. Ця ініціатива спрямована на те, щоб подібна ситуація не мала негативного впливу на інтереси сільськогосподарських виробників як з боку України, так і з боку її сусідів.

Єврокомісар додав, що Україна продовжує боротьбу заради безпеки Європи. При цьому він наголосив на важливості уникнути фінансової кризи для європейських сільськогосподарських виробників.

Єврокомісія незадоволена позицією Польщі, Угорщини та Словаччини

Після скасування Єврокомісією зернового ембарго 15 вересня, Польща, Словаччина та Угорщина відмовляються від зняття заборони на імпорт зерна з України. Речниця Європейської комісії наголосила на важливості знаходження компромісу та продовженні конструктивної співпраці між країнами ЄС.

Раніше ми повідомляли, як Росія намагається перетворити зерно на зброю. Також ми писали, що Польща висунула нову умову для вступу України в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.