Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зерно на вагу золота? Скільки тонн пшениці може експортувати Україна у найближчий рік

Врожай цього року перевищить 79 мільйонів тонн, з них нашій державі потрібно лише 25%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україні потрібно 20 мільйонів тонн зерна на рік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністерство аграрної політики прогнозує, що цьогоріч урожай зерна буде на 10% більшим, ніж торік. При цьому для власних потреб Україні необхідно всього 25% від загального обсягу.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

"На нашому західному кордоні вже нині слід будувати мости, а не зводити стіни. Це насамперед стосується українського аграрного експорту. Нам потрібні широкі транзитні шляхи для експорту продовольства. Це важливо для стійкості нашої економіки. Це важливо для світу, адже це глобальна продовольча безпека", – зазначив Шмигаль

Міністерство аграрної політики передбачає, що врожай цього року перевищить 79 мільйонів тонн. Це на 10% більше, ніж у минулому році.

"Хороший урожай означає, що Україна збереже стратегічне значення гаранта глобальної продовольчої безпеки. Для внутрішніх потреб нам достатньо близько 25% зібраного зерна, решту потрібно експортувати. Тому що це ресурси для фермерів, це валютна виручка для держави, це продовольство для голодуючих країн", – сказав глава українського уряду.

Тому уряд розраховує на ефективність запропонованого механізму перевірки та контролю українського агроекспорту.

Коли Польща може скасувати зернове ембарго

Нещодавно Тарас Качка, заступник міністра економіки України, повідомив, що Україна відкличе свою скаргу із СОТ, якщо Польща, Словаччина та Угорщина нададуть гарантії щодо відмови від односторонніх обмежень імпорту української агропродукції на свої ринки.

У відповідь на це представник польського уряду Пьотр Мюллер заявив, що навіть у випадку такого кроку Польща продовжить заборону на імпорт зерна з України.

"Ембарго буде зберігатися до тих пір, поки ми не дійдемо висновку, що українське збіжжя не вплине негативно на наш аграрний ринок, що навряд чи станеться найближчим часом", – пояснив Пьотр Мюллер.

За його словами, відкликання Україною скарги із СОТ дійсно сприяла б конструктивним перемовинам, а не лише формальним дискусіям. Проте наразі зберігається ситуація, за якої скасування зернового ембарго не є ймовірним.

Раніше ми писали, як вдалося відновити експорт зерна без Росії. Також повідомляли, що ціни на пшеницю можуть досягти історичного мінімуму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.