Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запрацювали всі три чорноморські порти України – як вдалося відновити експорт зерна без Росії

Наша держава відновила роботу портів, попри загрози потоплення з боку ворожої країни

Фото: Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Відправились перші десять суден

Фото: Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Українські порти на Чорному морі, незважаючи на загрози Росії обстрілювати судна, що вирушають до них, знову приймають транспорт для вивезення зерна. Триває відновлення об'єктів інфраструктури навігації.

Про це пише Bloomberg.

Перших десять суден вже скористалися новим коридором, який Україна почала вибудовувати після того, як Росія відмовилася відновлювати угоду з експортом зерна. Це сталося незважаючи на загрози РФ топити судна, що вирушають до українських портів.

Також повідомляється, що міжнародні страхові компанії почали відновлювати покриття ризиків у сфері страхування.

"Прохід кораблів сигналізує про те, що смілива ставка України на створення власного торгового шляху після краху безпечного коридору, узгодженого з Росією, окупилася", – пише агентство.

За даними Bloomberg, відповідно до угоди про безпечний коридор, всі судна, що направляються до України, проходять перевірку у Стамбулі, а їх вантажі обмежуються лише сільськогосподарськими товарами.

Як пишуть російські ЗМІ, коридор запрацював після того, як ЗСУ нейтралізували діяльність Чорноморського флоту РФ. Після численних ударів він опинився фактично замкненим у Севастополі. Завдяки цьому шлях на північному заході Чорного моря, уздовж берегів Румунії та Болгарії, став безпечнішим.

Новий коридор обладнаний мінними загородженнями і прокладений вздовж узбережжя, пролягаючи через води Румунії та Болгарії, країн-членів НАТО. Раніше зерновий коридор проходив безпосередньо через море до Стамбула, де спільна комісія з представників ООН, Туреччини та Росії перевіряла судна, які доставляли українське зерно.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди

На початку липня з'явилися чутки про можливість припинення роботи зернового коридору. Пізніше прес-секретар російського лідера Володимира Путіна оголосив, що РФ виходить із зернової угоди і це було підтверджено президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом всього за кілька годин.

З українського боку була висунута пропозиція продовжити дію зернової угоди, виключивши участь російської сторони.

"Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна", – зазначив президент Володимир Зеленський.

Навіть країни, з якими Путін намагається підтримувати добрі стосунки, висловили протест проти його рішення. Під час саміту в Росії, лідери африканських країн вимагали від Путіна відновлення зернової угоди для продовження експорту українського зерна.

Раніше ми писали, про що домовилися Україна, Литва та Польща. Також повідомляли про те, що вперше за 14 років ціни на пшеницю можуть досягти історичного мінімуму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.