Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світовий банк оновив прогноз для України – що буде з ВВП у 2023 році

У Світовому банку переглянули свій прогноз щодо розвитку української економіки у 2023 році. Розповідаємо, що змінилося

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Світовому банку представили новий прогноз щодо української економіки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зростання реального ВВП України у 2023 році складе всього 2%. Усе через атаки росіян на українську енергетичну інфраструктуру впродовж 2022 року.

Про це свідчать дані Світового банку.

При цьому ще у січні фахівці очікували, що ВВП України зросте до 3,3%, але зараз у Світовому банку змінили свою думку. На це вплинули наслідки російських ракетних та дронових атак на українську енергетичну інфраструктуру у четвертому кварталі 2022 року.

Які ще причини сповільнюють підйом економіки

Одна із основних проблем – виїзд за кордон великої кількості працездатного населення через війну. При цьому у Світовому банку вважають, що державні фінанси продовжують відчувати тиск, попри офіційну зовнішню підтримку, включно з нещодавно узгодженим фінансуванням МВФ у розмірі 15,6 млрд доларів в рамках механізму розширеного фінансування.

Банк оцінює витрати на реконструкцію та відновлення України у 2,6 раза вище за рівень ВВП країни за підсумками 2022 року.

Прогноз Dragon Capital

У своєму аналітичному звіті ще торік Dragon Capital прогнозував подальше падіння ВВП України у 2023 році, навіть у разі припинення бойових дій. Так, аналітики звертали увагу на пошкодження виробничих потужностей та руйнування логістичних ланцюжків, через що початкове післявоєнне економічне відновлення будуть помірними й недостатніми, аби компенсувати економічні втрати впродовж 2023 року.

Кредит на пів мільярда доларів

Наприкінці 2022 року Світовий банк оголосив, що виділить українському уряду 529,9 млн доларів кредиту для вирішення нагальних потреб держави.

Гарантами цих коштів стали уряди Великої Британії та Данії: термін погашення кредиту – 19 років з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка – 0,25% річних (нараховується на невикористану частину позики).

У Міністерстві фінансів України тоді пояснили, що кошти дозволять зберегти дієвість та стійкість функціонування української системи державного управління, надалі фінансувати нагальні соціальні потреби в умовах воєнного стану.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбуватиметься з українською економікою наприкінці 2023 року. Також ми розповідали, як ЄС намагається подолати економічну кризу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.